PUKA SREĆA

IZBJEGNUTA GOLEMA KATASTROFA IZNAD LONDONA: Avion sa 165 putnika za svega 20 metara izbjegao najgore!

Velika je katastrofa za dlaku izbjegnuta nakon što je dron proletio tek oko 20 metara od putničkog aviona iznad središta Londona.

U avionu se nalazilo 165 putnika u trenutku kad je gotovo došlo do sudara s uređajem na daljinsko upravljanje u blizini Heathrowa. Pilot je primijetio dron koji je proletio tek 20-ak metara od aviona, piše Daily Mail.

Posada kaže da se dron približio desnom krilu zrakoplova, a samo je sreća zaslužna za to što se nije dogodio sudar, jer pilot zbog nedostatka vremena nije mogao poduzeti ništa. Trenutno ne postoje posebne regulacije koje ograničavaju maksimalnu udaljenost za dronove koji teže sedam kilograma ili manje.

Pilot nije imao vremena reagirati

U izvješću o incidentu navedeno je da je pilot procijenio da je dron od aviona udaljen samo 20 metara i da nije bilo vremena za poduzeti nešto povodom toga. U izvješću također piše da dron nije smio letjeti na tom mjestu niti na toj visini. Dodaje se da je katastrofa izbjegnuta tek pukom srećom.

Zrakoplov Airbus

Incident se dogodio nekoliko tjedana nakon što je objavljeno da će se dronovi namjerno zabijati u putničke zrakoplove kao dio radikalnog testiranja programa, što je izazvalo strah od katastrofe iznad Velike Britanije. Ministri su naručili testiranja nakon niza neuspjeha u blizini zračnih luka.

250 tisuća funti za istraživanje

Za privatnu su studiju tako platili više od 250 tisuća funti, a studiija je trebala otkriti što bi se dogodilo da dron pogodi prozor ili trup aviona. Piloti upozoravaju da je samo pitanje vremena kad će se dogoditi sudar. U Velikoj Britaniji trenutno cirkulira više od dva milijuna dronova. Modeli dobre kvalitete mogu se kupiti za samo 500 funti, a nekoliko takvih bili su uključeni u ibncidente slične opisanom.

SUDAR U ZRAKU: Pri slijetanju na aerodrom u Londonu, avion sa 137 ljudi udario u dron

PANIKA NA AERODROMU U DUBAIJU: Dron zatvorio zračnu luku, svi tragaju za vlasnikom letjelice

UBOJITI DRON: Nebo postaje sve opasnije, pogledajte novu suludu napravu

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr