NEZADOVOLJSTVO MEĐU ČLANICAMA

IZBJEGLICE PODIJELILE EUROPU: “Nećemo poštivati diktat većine”

Rumunjska, Češka, Slovačka i Mađarska glasovale su protiv prihvaćanja obveznih kvota prema kojima bi se 120 tisuća izbjeglica i migranata razmjestilo diljem Europe.

Te zemlje ljutito su reagirale na tu odluku, a češki predsjednik Miloš Zeman kazao je kako će “budućnost pokazati kolika je to bila greška”.

Chris Morris, dopisnik BBC-a, kazao je kako je ovo bio vrlo neobičan način rješavanja pitanja poput ovoga. Odluka se donijela većinom glasova, a ne jednoglasno.

Prema pravilima Europske unije, zemlja koja se ne slaže s politikom migracije koja joj je nametnuta ima pravo na žalbu Europskom vijeću.

Jean Asselborn, ministar vanjskih poslova Luksemburga, kazao je kako “nema sumnje” da će zemlje koje se ne slažu s planom ipak provesti mjere.

Poljska bila protiv prijedloga pa se predomislila

Finska je ostala suzdržana od glasovanja dok je Poljska, koja je prvotno bila protiv prijedloga, glasovala za njega.

“Smatrali smo da je puno bolje pregovarati sve te uvjete koji su za nas važni. Preferiramo biti aktivni član ove rasprave”, kazao je poljski ministar Rafal Trzakowski.

No, reakcije iz Slovačke i Češke nisu tako pozitivne. Robert Fico, slovački premijer, kazao je kako neće prihvatiti nove uvjete i kako neće “poštivati diktat većine”.

Milan Chovanec, češki ministar unutarnjih poslova, na Twitteru je objavio kako će se “vrlo brzo shvatiti da je car gol”.

“Ovo je bio poraz za zdrav razum”.

BBC/Danas.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr