GODINA POLITIČKE REVOLUCIJE

IZABRAN NASLJEDNIK NIGELA FARAGEA: ‘Pobrinut ću se da britanska vlada ne odustane od izlaska iz EU’

Britanska protueuropska stranka UKIP izabrala je Paula Nuttalla za novog čelnika stranke koji će tako zamijeniti gorljivog zagovornika Brexita Nigela Faragea, javljaju agencije.

Nuttall, bivši zamjenik predsjednika stranke i zastupnik u Europskom parlamentu od 2009., obećao je da će ujediniti stranku koju su ugrozila unutarnja trvenja, a od kada je Farage najavio povlačenje zabilježen je i dramatičan pad glede financijske potpore stranci.

‘Pobrinut ću se da britanska vlada ne ustukne pred Brexitom’

“Izgradit ću tim sastavljen od talentiranih ljudi iz svih stranačkih frakcija”, kazao je 30-godišnji Nuttall. Također je poručio da će njegova uloga biti da se pobrine da britanska vlada ne ustukne pred provedbom procesa razdruživanja s Europskom unijom.


Napetosti u UKIP-u su izbile na površinu nakon što je netom izabrana čelnica stranke Diane James odstupila u listopadu nakon samo 18 dana na dužnosti, a potom je izbio pravi obračun među UKIP-ovim zastupnicima u Europskom parlamentu koji je Stevena Woolfa spremio u bolnicu.

Farage: Ovo je godina velike političke revolucije

U svom oproštajnom govoru Farage je kazao da će do kraja, tj. do 2020., odraditi zastupnički mandat u EP-u te nastaviti sa svojom Brexit kampanjom. Također je kazao da je europski projekt “fatalno oslabljen”, predviđajući jačanje euroskeptičnih tendencija u Austriji, Francuskoj, Italiji i Nizozemskoj.

Godina 2016., istaknuo je Farage, bila je godina “velike političke revolucije”.

Nigel Farage
Nigel FarageFoto: BEN STANSALL/AFP

Povratak na Net.hr