RADE PUNOM PAROM

IZ ŠKOLSKIH KLUPA U DŽIHAD: Procurio izvještaj tajnih službi o njemačkim islamistima

Njemačke sigurnosne službe detaljno prate i analiziraju slučajeve u kojima pojedinci iz Njemačke odlaze u Siriju i Irak boriti se u džihadu. Analizirali su 670 slučajeva, odnosno osoba, koje su do lipnja 2015. godine otišle kako bi se pridružile ekstremistima u Siriji i Iraku.

Rezultati ovog istraživanja službeno još nisu dostupni, no njemačke TV-postaje NDR i WDR, kao i dnevni list Süddeutsche Zeitung, došli su do 11 ključnih stranica izvještaja i objavili podatke prije službene objave, javlja Deutsche Welle.

Svaki peti džihadist je žena

Polovica osoba koje su napustile Njemačku i otišle u rat priključila se islamističko-džihadističkim skupinama, i to većinom Islamskoj državi. Većinom se radi o muškarcima, iako ima 21 posto žena. Prije nego li su se odlučili za put u Siriju, većina islamista živjela je u većim njemačkim gradovima. Njihova prosječna starost je 25,9 godina.

Tek u 80 slučajeva radi se o izuzetno mladim ljudima, starosti od 15 do 18 godina.

Više od 80 posto su propali studenti

Čak 409 tih boraca je, prema izvještaju, rođeno u Njemačkoj, 399 ih ima njemačko, a 160 dvojno državljanstvo. Trećina ih već ima i vlastitu djecu. Broj onih koji su promijenili vjeru prije odlaska je 114, a to su većinom uradili prije 22. godine starosti.

Znatan je i broj onih, kako se navodi u izvještaju, koji su dosta dobro obrazovani. Tako se u 80 slučajeva radi o mladima koji su studirali, iako većinom nisu završili studije, a 82 imaju završenu višu školu.  Čak 63 mladih je u Siriju ili Irak otišlo direktno “iz školske klupe”.

Polovica osoba je već imala policijski dosje, najčešće zbog uvreda, krađa, droge i seksualnih prijestupa.

Vlasti mogu zaplijeniti putovnicu osumnjičenicima

Istraživanje je također otkrilo i neke zabrinjavajuće podatke o jačanju radikalizacije. U 30 posto slučajeva internet je odigrao bitnu ulogu u procesu radikalizacije, ali prijateljske veze (37 posto) i kontakti u džamijama (33 posto) su, u tom smislu, bili još značajniji. “Zatvorska” poznanstva bila su presudna tek u devet slučajeva.

Od 670 slučajeva obuhvaćenih istragom, 234 džihadista su se vratila u Njemačku, a 23 su već završila u zatvoru.

Sigurnosne agencije nadaju se da će podatke iskoristiti kao osnovu za zajedničku strategiju za prevenciju islamske radikalizacije, kao dodatni napor u aktivnostima i inicijativama koje je država već poduzela u tom smjeru. Vlasti, pod određenim uvjetima, mogu zaplijeniti putovnice osumnjičenih islamista kako bi spriječile njihov odlazak u terorističke kampove u Siriji, javlja Deutsche Welle.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr