Smrt s neba

JE LI ISIS SPREMAN ZA NOVU VRSTU RATOVANJA: Istražitelji otkrili zlokobnu radionicu u Ramadiju. Ali tu priči nije kraj

ISIS izrađuje vlastite dronove i koristi ih u ratu, piše Popular Science.

U veljači su terenski istražitelji organizacije Conflict Armament Research pronašli u Ramadiju ISIL-ovu radionicu za proizvodnju dronova, dva tjedna nakon što je grad oslobođen.

Prošloga je mjeseca ISIS-ov dron ubio dva kurdska borca i ozlijedio dva francuska komandosa. A prošloga je tjedna zapovjednik iračkih specijalnih snaga izjavio kako je njegove snage napalo još sličnih eksplozivnih dronova, dok reporteri javljaju kako su na bojištima vidjeli ostatke uradi-sam bespilotnih letećih strojeva.

OČAJNI SU LJUDI NAJOPASNIJI: Pod pritiskom koalicije barbari ISIS-a koriste se s nekoliko brutalnih tehnika ratovanja

Napuštena radionica

dron,
Do nedavno su na bliskome istoku dronove u borbenim operacijama koristile samo zapadne zemlje. Više nije takoFoto: HO/AFP PHOTO / US AIR FORCE/432ND WING/432ND AIR EXPEDITIONARY WING

Kada su istražitelji iz Conflict Armament Researcha ušli u radionicu, u njoj nije bilo dovršenih dronova. Umjesto toga pronašli su trupove od šperploče i krila od stiropora, kao i projektil iz ručnog PZO raketnog sustava.

“Iz toga smo zaključili da su ga pokušavali naoružati. Oni naoružaju svoje dronove s nečim što je dovoljno lagano, ali da istodobno stvara dovljno jaku eksploziju”, izjavio je istražitelj ove organizacije koji je želio ostati anoniman.

Svi ISIS-ovi dronovi izgledaju kao da su napravljeni od priručnog materijala, kaže istražitelj, “ne izgledaju kao da su serijski proizvedeni u tvornici, poput Phantoma ili nekog drugog kojeg možete kupiti.” Masovno proizvedeni kvadkopteri, poput serije DJI Phantom, imaju puno prednosti: mogu doći s kamerama i baterijama, znate da će raditi, i dizajnirani su da im je lako upravljati, ali još uvijek postoje velika ograničenja u njihovom dizajnu. Većina ne može letjeti dulje od 20 minuta, a i to se vrijeme skraćuje ako im stavite dodatan teret.

Turski žiroskopi

Zbog toga je ISIS odlučio raditi vlastite dronove. Istražitelji su u radionici pronašli žiroskop koji proizvodi turska tvrtka Bomec Robot Teknolojileri za domaće, tursko tržište, što navodi na zaključak da ISIS je pokušavao napraviti navigacijski uređaj za svoje dronove.

Koliko god da je stvari Conflict Armament Research otkrio u toj radionici, još uvijek ostaje dosta toga da se otkrije o ISIS-ovim dronovima. Radionica “izgleda kao da su ju napustili usred posla”, rekao je istražitelj, ali ako je ISIS imao modele spremne za korištenje izgleda da su ih ponijeli sa sobom kada su bježali. A uz dijelove projektila i žiroskop, pronađeno je i nekoliko elektroničkih komponenti. Nije bilo nikakvih uređaja za kontroliranje, kamera, ili motoraza dronove u radionici, tako da su informacije o njima nepoznate.

Poboljšani ISIS-ovi dronovi

S obzirom na nedavna ponovna pojavljivanja ISIS-ovih dronova, da li je moguće da su ponovo izgradili radinicu? “Rekao bih da to nije teško”, izjavio je istražitelj. Ako ISIS ponovo kreće iz početka, možda je u međuvremenu naučio raditi bolje, manje bombe za dronove. Izrađujući lagane dronove s velikim krilima, moguće je da je ISIL uspio napraviti leteće strojeve koji mogu prijeće veće udaljenosti. A svaka kamera koja je u stanju slati video natrag pilotu postaje osnovno sredstvo ciljanja.

Istražitelj je izjavio kako je radionica/laboratorij u Ramadiju izgledala poput mjesta za istraživanje i razvoj, te da su radovi još uvijek bili u toku. Pojavljivanjem novih dronova u bitkama, kao i porastom broja žrtava od ISIS-ovih bombi, izgleda da je istraživanje privedeno kraju.

Povratak na Net.hr