Objavljene zadnje riječi kopilota nestalog zrakoplova

Kopilot nestalog malezijskog zrakoplova izgovorio je zadnje riječi koje su se čule iz kokpita, izjavio je u ponedjeljak direktor zrakoplovne tvrtke Malaysia Airlines, dok istražitelji razmatraju samoubojstvo kapetana ili prvog časnika kao jedno od mogućih objašnjenja nestanka zrakoplova.

Zrakoplov je nestao 8. ožujka s 239 putnika i članova posade i otada mu nema traga. Istražitelji su sve uvjereniji da ga je skrenuo s rute netko tko se dobro razumio u tip zrakoplova Boeing 777-200ER i upravljanje zrakoplovom.

U tijeku je potraga bez presedana koja pokriva područje od obala Kaspijskog jezera na sjeveru do južnog Indijskog oceana.

Oprečne izjave

Direktor Malaysia Airlinesa Ahmad Jauhari Yahya izjavio je na tiskovnoj konferenciji da se ne zna točno kada je isključen jedan od sustava zrakoplova za automatsko praćenje, što je u suprotnosti s izjavom malezijskih ministara tijekom vikenda.

Sve se više vjeruje da se radi o otmici ili sabotaži budući da su dužnosnici izjavili u nedjelju da je posljednja radio poruka iz zrakoplova “sve je u redu, laku noć” upućena nakon što je isključen sustav ACARS.

“Početna istraga je dala naznake da je kopilot posljednji govorio…”, rekao je Jauhari u ponedjeljak odgovarajući na pitanje tko je izgovorio te riječi.

Možda se nikad neće saznati što se točno dogodilo

Posljednji signal ACARS-a, računalnog sustava za održavanje koji zrakoplovnoj tvrtki može prenijeti podatke o potrebnim mehaničkim popravcima ili prilagodbama, primljen u 1.07 sati u vrijeme kad je zrakoplov preletio sjeveroistočnu obalu Malezije.

“Mi ne znamo kada je nakon toga isključen ACARS”, rekao je Jauhari.

Policija i multinacionalna istražiteljska ekipa možda nikada neće saznati što se točno dogodilo u kokpitu ako ne nađu zrakoplov, a zasada mu nema traga.

Malezija mora “odmah” proširiti i razjasniti područje pretraživanja u potrazi za nestalim zrakoplovom, priopćilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Oko dvije trećine putnika u zrakoplovu bili su Kinezi.

Kazahstan je ustvrdio u ponedjeljak da nije otkrio nikakvo “neodobreno korištenje” svog zračnog prostora 8. ožujka nakon što su se pojavile hipotetske pretpostavke da je avion mogao doći do Kazahstana.

Povratak na Net.hr