OBITELJI NEMAJU MIRA

DVIJE GODINE OD TRAGEDIJE: Hoće li let MH370 ostati najveća tajna u povijesti zrakoplovstva?

Nestanak Boeinga 777 kompanije Malaysia Airlines nedugo nakon polijetanja iz Kuala Lumpura u Peking s 239 putnika i članova posade i dalje ostaje zagonetka, piše u godišnjem izvješću o istrazi objavljenom u utorak, točno dvije godine nakon nestanka zrakoplova.

“Sve do danas, olupina MH370 još uvijek nije pronađena usprkos nastavku potrage i pretrage na južnom dijelu Indijskog oceana”, stoji u izvješću u kojem nema nikakvih novih indicija o okolnostima nestanka zrakoplova i nesreći koja je jedna od najvećih zagonetki u povijesti civilnog zrakoplovstva.

RIJEŠEN JEDAN OD NAJVEĆIH MISTERIJA DANAŠNJICE? ‘Ubrzo ćemo znati sve o nestanku malezijskog aviona’

Obiteljima nestalih putnika je najteže
Obiteljima nestalih putnika je najtežeFoto: GREG BAKER/AFP

Istražitelji još rade

Vlasti “i dalje čine sve što je u njihovoj moći kako bi razriješile tu mučnu tajnu”, rekao je malezijski premijer Nadžib Razak. “Operacije pretraživanja trebaju se završiti krajem godine i još se nadamo da će se MH370 pronaći”, dodao je u priopćenju. U priopćenju se ne navodi kada se može očekivati objava konačnog izvješća.

Međunarodni tim istražitelja privodi kraju svoju analizu, prikupljene podatke, zaključke i sigurnosne preporuke u osam relevantnih područja povezanih s nestankom zrakoplova, javlja AFP pozivajući se na priopćenje istražiteljskog tima.

OVAJ ČOVJEK RIJEŠIO JE NAJVEĆI MISTERIJ U POVIJESTI AVIJACIJE: ‘Da, napokon sam ga našao!’

Obitelji nestalih putnika još se nadaju dobrim vijestima
Obitelji nestalih putnika još se nadaju dobrim vijestimaFoto: MOHD RASFAN/AFP

Skončali u južnom dijelu Indijskog oceana

Ostaci zrakoplova pronađeni prošle godine na francuskom otoku Reunion upućivali su na zaključak da je zrakoplov skončao u južnom dijelu Indijskog oceana.

I u Mozambiku je pronađen dio zrakoplova za koji se sumnja da bi mogao pripadati malezijskom Boeingu 777, a mozambičke vlasti su u ponedjeljak ujutro u Maputu predale malezijskim stručnjacima dio zrakoplova pronađen na njihovoj obali.

“Pokaže li se da dio doista pripada zrakoplovu na letu MH370, stručnjaci će se sigurno vratiti u Mozambik radi sveobuhvatnijeg ispitivanja i razgovora sa stanovnicima Vilanculosa”, blizu mjesta gdje je dio pronađen, rekao je predsjednik Mozambičkog instituta za civilno zrakoplovstvo (IACM) Joao de Abreu.

“MISLIO SAM DA JE SMEĆE”: Nicolas je mjesecima palio stvari s leta MH370?

Joao de Abreu, Predsjednik mozambičkog Instituta civilnog zrakoplovstva pokazuje komad s Boeinga nestalog MH370 koji je pronađen na istočnoj obali Afrike
Joao de Abreu pokazuje komad s Boeinga nestalog MH370 koji je pronađen na istočnoj obali AfrikeFoto: ADRIEN BARBIER/AFP

Prošao je rok za podnošenje tužbe protiv Malaysia Airlinesa

Australija je također izrazila nadu da će se pronaći olupina Boeinga 777 kako bi se “dali odgovori svima, napose obiteljima koje su izgubile svoje najmilije”, rekao je u utorak u priopćenju australski ministar prometa Darren Chester. “Pregledali smo 90.000 četvornih metara područja u južnom dijelu Indijskog oceana i koje se prostire na 120.000 četvornih metara”, kazao je Chester i najavio pretragu preostalih 30.000 četvornih metara.

Dvije godine od nesreće je i krajnji rok za podnošenje tužbe protiv aviokompanije Malaysia Airlinesa. Mnoge obitelji žrtava su u zadnje vrijeme to i učinile u Sjedinjenim Državama, u Maleziji, Kini, Australiji i drugdje, a neke su pristale na mirenje, navode odvjetnici.

“Dosta mi je te njihove dramatike”, kazao je ogorčeno Lee Kim Fart čija je supruga bila među putnicima “ukletog” zrakoplova.

EKSPERTI POTVRDILI: Ostaci pronađeni na otoku pripadaju letu MH370!

Obitelji nestalih putnika još se nadaju dobrim vijestima
Obitelji nestalih putnika još se nadaju dobrim vijestimaFoto: GREG BAKER/AFP

Obitelji tuže Boeing zbog ‘neispravnog zrakoplova’

“To je puko trošenje papira. Nema u tom izvješću ništa što već ne znamo. Zašto naprosto ne objave to konačno izvješće”, dodala je Grace Nathan koja je u toj nesreći izgubila majku.

Američka obitelj, čiji je član bio u zrakoplovu Malaysia Airlinesa na letu MH370, podnijela je tužbu protiv proizvođača zrakoplova u Sjedinjenim Državama, što je, čini se, prvi takav slučaj u toj zemlji. Tužba je podnesena prošlog tjedna u Chicagu, gdje je sjedište tvrtke Boeing, na ime Philipa Wooda, američkog građanina i putnika na letu MH370. Podnositelji tužbe tvrde da je zrakoplov bio tehnički neispravan i traže odštetu na sudu, vidljivo je iz preslike tužbe.

Nestao let MH370Nije ga bilo moguće locirati?

Tužitelji tvrde da je nesreća dijelom povezana s činjenicom da zrakoplov nije imao “lako dostupnu tehnologiju koja bi omogućila da se Boeing u stvarnom vremenu locira bilo gdje na planeti”. Nemogućnost da se sve dosad otkrije mjesto nesreće govori da je zrakoplov bio opremljen crnim kutijama s “nedjelotvornim” podmorskim signalnim uređajem, navodi se u tužbi.

SVE OČI UPRTE U FRANCUSKU: Na analizu stigao dio zrakoplova pronađen na Reunionu

Obitelji nestalih putnika traže odgovore
Obitelji nestalih putnika traže odgovoreFoto: MOHD RASFAN/AFP

 

Povratak na Net.hr