SLUŽBENO IZVJEŠĆE

ISTRAŽITELJI POTVRDILI: ‘Sada napokon sigurno znamo tko je oborio avion MH17 u Ukrajini!’

Zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17 oboren je prije dvije godine ruskom raketom Buk ispaljenom iz pobunjeničkog sela na istoku Ukrajine, objavio je danas međunarodni tim istražitelja.

Raketni sustav Buk dovezen je u selo Pervomajsk i iz njega je ispaljena jedna raketa, nakon čega je vraćen u Rusiju, zaključio je Zajednički istražiteljski tim (JIT) predvođen nizozemskim tužiteljima, javila je agencija Reuters.

Tužitelji su objavili dugoočekivane rezultate istrage o tome tko je odgovoran za rušenje putničkog zrakoplova nad istočnom Ukrajinom 2014., kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Rezultati potkrepljuju ranije indicije da su letjelicu oborili proruski pobunjenici raketom zemlja-zrak tipa Buk, navodi dpa. Rusija je uporno odbijala te tvrdnje tražeći od istražitelja da u obzir uzmu njene podatke po kojima iza nesreće stoji Ukrajina.

UKRAJINSKI PREMIJER OPTUŽUJE: “Ruske tajne službe isplanirale su operaciju rušenja MH17”

SRUŠEN RAKETOM: Nizozemski policajac na aukciji prodavao ostatke oborenog putničkog aviona

Nisu htjeli izrijekom imenovati krivce

Na upit novinara tko je konkretno odgovoran za ispaljivanje projektila istražitelji nisu htjeli odgovoriti, već su tek ustvrdili kako su istraživali brojne pojedince, kao i zapovjedni lanac koji je doveo do obaranja aviona, piše Independent.

U odvojenoj istrazi nizozemskih istražitelja, okončanoj lani, također je zaključeno da je zrakoplov oboren raketom Buk te određeno područje s kojeg je ona ispaljena. Raketa je eksplodirala neposredno pred avionom te ubila tri člana posade i uzrokovala raspadanje letjelice u zraku.

Istražitelji su dosad ispitali sve ljudske ostatke, osobne stvari i olupinu Boeinga 777. Međunarodni tim istražitelja ima primarnu odgovornost za utvrđivanje predmeta progona nakon što Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo osnovati međunarodni sud za progon onih koji su odgovorni za rušenje aviona na letu MH17.

Malezijski premijer Najib Razak kazao je da će sve uključene zemlje nakon ovih nalaza brzo dogovoriti daljnje akcije. “Ostajemo predani tomu da pred lice pravde dovedemo one koji su odgovorni”, dodao je on.

Povratak na Net.hr