NEVJEROJATNI PROPUSTI

ISTRAGA U LONDONSKOJ POLICIJI: Obrlatio ih jedan od najgorih serijskih ubojica u povijesti, pa ubio još 58 ljudi?

Londonska policija našla se pod istragom zbog optužbi da su podbacili u istrazi gotovo identičnih ubojstava četvorice mladića koje je serijski ubojica namamio u smrt preko internetskih stranica za upoznavanje homoseksualaca.

Anthony Walgate, Gabriel Kovari, Daniel Whitworth i Jack Taylor pronađeni su mrtvi nedaleko kuće jučer osuđenog ubojice, inače chefa, Stephena Porta 2014. i 2015. godine u Londonu.

Dok detektivi istražuju 58 sličnih ubojstava u Londonu, koja bi u konačnici mogla usmjeriti inspektore prema njemu, Port je samo jedno ubojstvo na listi najgorih britanskih serijskih ubojica iza Iana Bradyja and Myre Hindle koji su u 60-ima zlostavljali i ubili petero djece, ili Stevea Wrighta iz Ipswicha koji je ubio pet prostitutki.

Na vrhu te liste je zloglasni Harold Shipman koji je ubio 260 ljudi.

Dennis Nilsen je ubio najmanje 15 homoseksualaca između 1978. i 1983., a Peter Sutcliffe (nadimka jorkširski koljač) ubio je 13 prostitutki.

Muškarci koje je ubio Port bili su u dvadesetim godinama, a svima je dana smrtonosna količina droge GHB koju im je 41-godišnji Port dao nakon sastanka.

Nakon što je Port jučer osuđen na sudu za ubojstvo spomenute četvorice mladića, Scotland Yard je najavio da su sedamnaestorica istražitelja pod istragom zbog neviđenih propusta u istrazi. Sedmorici policajaca prijeti otkaz.

Uhićen pa pušten na slobodu

Naime, Port je uhićen nakon prve smrti, ali je osuđen samo zbog ometanja istrage, što znači da su se ubijanja nastavila nakon kraće zatvorske kazne.

Obitelj četvrtog ubijenog mladića tvrdi da su sami bili prisiljeni istraživati slučaj i da su upravo oni uočili sličnosti među ubojstvima. Traže od londonske policije da kazni istražitelje zbog neprofesionalne istrage.

Policijski zapovjednik Stuart Cundy odbio je komentirati navode dok ne završi unutarnja istraga, ali je natuknuo da su “propuštene prilike” u privođenju Porta pravdi.

Porota je jučer proglasila Porta krivim u 22 točke optužnice protiv 11 muškaraca, uključujući četiri ubojstva i četiri silovanja.

Kako je ubojica izbjegavao pravdu

Posljednja Portova žrtva Jack Taylor ubijen je u rujnu 2015. godine. Port je prvi put pao pod policijsku istragu 15 mjeseci ranije, kad je viđen sa mladićem koji se srušio nedaleko Barking Stationa. Unatoč tome što su obojica priznala korištenje opojnih droga, nije podnesena nikakava tužba i Port je pušten na slobodu.

Dva tjedna nakon toga, u lipnju 2014., Port je ubio svoju prvu žrtvu. Tada je, naime, nazvao Hitnu pomoć i prijavio muškarca, Anthonyja Walgatea, kako se “srušio ili doživio nekakvu vrstu napadaju” nedaleko njegovog stana. Mladić je umro od predoziranja.

Nakon istrage, Port je priznao da je Walgatea odveo u svoj stan i da su imali seksualni odnos. No nije bilo dokaza da mu je upravo on dao drogu. Unatoč tome, Port je osuđen i zatvoren zbog ometanja istrage. No prije nego li je odveden na odsluženje kraće zatvorske kazne, dvojica mladića – Gabriel Kovari (22) i Daniel Whitworth (21), pronađeni su mrtvi stotinjak metara od Portovog doma, nedaleko crkve Sv. Magdalene u kolovozu i rujnu 2014. godine. No smrti nisu istraživane kao moguća ubojstva.

Žrtvi podmetnuo oproštajno pismo

Port je Whitworthu podmetnuo oproštajno pismo, navodeći da je ubio Kovarija, a zatim počinio samoubojstvo.

Četvrta smrt je došla tri mjeseca nakon što je Port pušten iz zatvora, kad je 25-godišnji Taylor pronađen mrtav na istom području. Iako su sličnosti s ostalim smrtima bile očite, policija ih nije dovela u vezu jer nije bilo znakova ranjavanja niti zloupotrebe droga. No upravo je Taylorova obitelj uvidjela nepremostive sličnosti s prijašnjim slučajevima na tom istom području, te su u konačnici prisilili londonsku policiju na istragu i konačno hvatanje Stephena Porta.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr