PARAVAN ZA INVAZIJU?

ISTOK EUROPE STRAHUJE OD RUSKOG ‘ZAPADA’, ANALITIČARI OTKRIVAJU ŠTO SE UISTINU KRIJE IZA VJEŽBE: ‘To je prozor u Putinov pogled na svijet’

Iako je taj događaj službeno označen kao vojna vježba, kad ruske i bjeloruske snage ovog tjedna budu započele ‘Zapad 2017’, mnoge susjedne zemlje na to će gledati s nervozom.

‘Zapad-2017’ zajednička je strateška vježba koja uključuje ruske i bjeloruske vojne snage. Trebala bi početi 14. rujna u ruskom vojnom području Kaliningrad, a održavat će se i diljem Bjelorusije, piše BBC.

Ruska aneksija Krima promijenila je pogled na vojnu vježbu ‘Zapad’

Sve bi trebalo trajati oko tjedan dana, no moguće je da se i oduži. Radi se o vježbi koja je dio kružnog ciklusa manevara na širokoj regiji, koji se održava svake četiri godine. Ove godine vježba Zapad privlači puno više pažnje nego prethodna koja se odvijala 2013. godine.

PUTIN DIGAO 100.000 VOJNIKA, NATO STRAHUJE DA ĆE SE PONOVITI KRIM I GRUZIJA: ‘Sjetite se, oba puta su rekli da je to samo vojna vježba’

Kontekst se značajno promijenio. Rusija je zauzela i aneksirala poluotok Krim, što je podržalo separatistički rat na istoku Ukrajine. Zbog toga su neke članice NATO-a počele na Rusiju gledati kao na puno opasniju zemlju.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko opisao je ruske pripreme za vježbu kao ‘pripreme za ofenzivni rat na kontinentalnoj razini’. Dodao je da se ukrajinska granična obrana pojačava.

Ukazao je i na činjenicu da, iz njegova gledišta, Rusija na tom području održava vježbe samo prividno, dok se zaista priprema na mobilizaciju i ofenzivu. Porošenko je dodao da ne isključuje mogućnost da bi se vježba mogla koristiti kao paravan za stvaranje nove ruske vojske koja bi napala ukrajinski teritorij.

Promatrači NATO-a ne dijele nužno tu zabrinutost o invaziji Ukrajine.

 

Rusija ne dozvoljava promatrače

Ruski stručnjak Keir Giles priznaje da su prethodne ruske vojne vježbe ove vrste poslužile kao baza za vojnu operaciju, primjerice protiv Gruzije 2008. godine i one u Ukrajini 2014.

Ipak, kaže da su oba ta poteza bila očekivana zbog političke krize, koje trenutno u Europi nema.

‘U međuvremenu je bilo puno drugih velikih ruskih vojnih vježbi koje nisu završile nikakvom invazijom’, ističe.

Ipak, strah od sve agresivnije Rusije je stvaran. Zbog toga je tijekom prošle godine NATO slao male multinacionalne jedinice u Poljsku i u svaku od tri baltičke zemlje kako bi jasno poslao poruku. Upravo zbog toga će se ove godine ratne igre promatrati s velikim interesom.

Rusija, za razliku od Bjelorusije, puno manje poziva bilo kakve zapadne promatrače, iako je kao članica OESS-a dužna to učiniti ako neka vježba sadrži više od 13.000 trupa.

Gules tvrdi da bi Rusija mogla biti zadovoljna gledajući kako je Europa uznemirena, a Bjelorusija želi smiriti situaciju.

Položaj vježbi, u rasponima sredinom zemlje, a ne u blizini granice s Poljskom ili Litvom, bio je namjerna odluka kojom se želi smanjiti mogućnost pogrešne interpretacije ili incidenata, kad se ruske trupe i zračne snage približe granicama NATO-a.

Bjelorusija je bila puno otvorenija prema međunarodnim promatračima. Osim toga, u tijeku je i mobilizacija zabrinutih građana u Bjelorusiji, koji će promatrati vojna kretanja u svojoj blizini.

Rusija kaže da će ukupno u vježbe biti uključeno 12.700 trupa, dok zapadni stručnjaci koji promatraju pripreme kažu da će taj broj biti znatno veći.

Neki procjenjuju da bi moglo biti uključeno do 80.000 trupa, no teško je precizno reći.

‘SUPROTSTAVLJAMO SE RUSKOJ AGRESIJI’: NATO naoružava Europu – stižu tenkovi, oprema i tisuće vojnika… A to je tek početak

Analitičar: ‘Zapad je dobar prozor u ruski pogled na svijet’

Rusija će testirati svoju mogućnost da odgovori na neki oblik vanjske agresije i da razmjesti jedinice iz različitih službi: teške artiljerije, zračne snage, elitne postrojbe i stručnjake za elektronsko ratovanje.

Bit će uključena tzv. Baltička flota, kao i jedinice iz 14. korpusa sa sjedištem u Kaliningradu.

Iako ima mnogo toga za naučiti o ruskom korištenju artiljerije i njihove sposobnosti u elektroničkom ratovanju koja se već očituje u borbama u Ukrajini, možda je najvažniji aspekt informiranja: Zapad-2017 zapravo je dio šire propagande koja želi utjecati na formiranje mišljenja Zapada.

Američki analitičar Michael Kofman opisao je ‘Zapad’ kao ‘dobar prozor u ruski pogled na svijet’.

‘Modernizacije i transformacije ruskih oružanih snaga rusko se vodstvo vjerojatno još boji. Boje se da će SAD pokušati vrbovati Bjelorusiju, boje se američke tehnološke i ekonomske superiornosti, boje se da će SAD tražiti promjenu režima u Moskvi, kao i toga da će Washington zatražiti potpunu fragmentaciju ruskog utjecaja u susjedstvu, ili još gore, u samoj Rusiji’, rekao je analitičar Kofman i dodao da je ‘Zapad’ zapravo koherentna manifestacija tih strahova.

Ostaje još pitanje što je s bojazni da bi sve to moglo biti puno više od same vojne vježbe.

Posljednji dan Zapada je 20. rujan, no ruske trupe trebale bi Bjelorusiju napustiti tek do 30. rujna, nakon što promatrači već odu i kad se interes medija smiri. Tek tada će se moći reći je li Zapad ove godine prošao mirno, upozoravaju analitičari.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr