NASLJEDSTVO KALAŠNJIKOVA

PRIČA O AK-47: Zavirite u rusku megatvornicu gdje nastaje najpoznatija jurišna puška na svijetu

Izmaš, ili Kalašnjikov koncern, najveći je ruski proizvođač bojnog strijeljačkog oružja, sportsko-lovačkog oružja, zrakoplovnih topova i visokopreciznih granata

Proizvodi Izmaša isporučuju se u 27 država, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Norvešku, Italiju, Kanadu, Kazahstan i Tajland.


Tvrtka Izmaš osnovana je 1807. u Iževsku, glavnom gradu Udmurtske Republike. To je poduzeće prvo pokrenulo masovnu proizvodnju AK-47, koja je, pak, pokrenula čitavu novu generaciju malog oružja.

Kad je izbio Drugi svjetski rat, mladi tenkist Mihail Kalašnjikov poslan je na bojište, gdje je teško ranjen. Budući da se više nije mogao boriti, počeo je razmišljati o stvaranju puške koja je bila jako potrebna ruskim vojnicima.

Kalašnjikov je počeo raditi sa stručnjacima, dizajnirao i testirao oružje. Konačno je dobio posao u birou za dizajn oružja te je počeo učiti od profesionalaca. Unatoč velikoj konkurenciji s velikim proizvođačima pješačkog naoružanja u SSSR-u, Kalašnjikovom modelu pošlo je za rukom probiti se u drugu rundu, sve do završnog testiranja.

Od samog početka je jasno definirao svoja dva principa dizajna: njegova puška mora biti jednostavna i pouzdana. Međutim, na početku nije imao uspjeha. Tek 1947., nakon mnogih pokušaja, model Kalašnjikova je prihvaćen. 1949. Kalašnjikovljeva puška prihvaćena je kao vojni standard, a autor je dobio Staljinovu nagradu. Idućih 60 godina usavršavao je svoj pobjednički model.

Sve do kraja svojeg života (Kalašnjikov je preminuo 2013.) bio je uvjeren da će njegova napredna verzija AK ostati i dalje superiorna, sve do izuma novih metaka.

Povratak na Net.hr