PAD AVIONA

ISPOVIJEST ČOVJEKA KOJI JE PREŽIVIO: ‘Svi su ustali i počeli vrištati, jedna jedina stvar mi je spasila život’

Član posade koji je preživio pad zrakoplova u Kolumbiji otkrio je istražiteljima kako su izgledali dramatični trenuci prije tragedije.

Zrakoplovni tehničar Erwin Tumiri tvrdi da su putnici napustili svoja sjedala i vrištali dok je zrakoplov tipa BAe 146 na čarter letu 2933, zbog nestanka struje, počeo ponirati prema planinama.

Sve o tragičnom padu zrakoplova možete pročitati OVDJE

Tumiri tvrdi da je preživio nesreću koja je odnijela 71 život zato što je slijedio sigurnosne procedure i nije paničario. Rušenje aviona preživjela su tri nogometaša brazilskog kluba Chapecoense.

“Stavio sam torbe između nogu i zauzeo položaj fetusa, što se preporučuje u situacijama kada je ugrožena sigurnost u avioprometu“, rekao je Tumiri spasiocima koji su ga živog pronašli u olupini. “Mnogi putnici su ustali i počeli vrištati”, rekao je Tumiri.

NEVJEROJATNA IGRA SUDBINE: Tko su sretnici koji su izbjegli tragediju? ‘Pozdravio sam se s njima’

Druga preživjela članica posade, stjuardesa Ximena Suarez, ispričala je istražiteljima da su se svjetla u zrakoplovu odjednom ugasila i da je nakon toga letjelica počela ponirati. “Više se ne sjećam u ovom trenutku”, rekla je Suarez.

Preživjelom nogometašu amputirali nogu

Kolumbijska agencija za civilno zrakoplovstvo identificirala je trojicu nogometaša koji su preživjeli tragičnu nesreću. Riječ je o braničima Alanu Ruschelu (27) i Heliu Netu (31), kao i golmanu Jacksonu Follmannu (24). Rafael Valmorbida, brazilski novinar sa dvadesetogodišnjim iskustvom, također je preživio.

U BOLNICU GA DOVELI U TEŠKOM STANJU: Vrataru koji je preživio avionsku nesreću amputirana noga

Neto i Valmorbida su u “teškom, ali stabilnom stanju”, potvrdio je medijima ravnatelj bolnice Guillermo Molina. Neto je pretrpio ozljedu glave, toraksa i pluća, kao i otvorene rane na koljenima.

Ruschel je hospitaliziran u drugoj bolnici gdje je također na intenzivnoj njezi. “Njegovo je stanje isto tako stabilno”, kazala je doktorica Ana Maria Gonzalez, ravnateljica klinike.

Trećem nogometašu, golmanu Jacksonu Follmannu, amputirana je noga. Tu je informaciju potvrdio klupski glasnogovornik Gelson Dalla Costa. Prvi golman Marcos Danilo Padilha (31) preminuo je na putu do bolnice.

Nekoliko teorija o uzrocima pada zrakoplova

U medijima se spekulira s nekoliko teorija o padu zrakoplova, uzrocima kao i događajima koji su se odvijali u pilotskoj kabini. Neki južnoamerički mediji objavili su svjedočanstvo preživjele stjuardese koja je istražiteljima ispričala da je zrakoplov ostao bez goriva nekoliko minuta prije slijetanja u Medellin.

JE LI TRAGEDIJA MOGLA BITI SPRIJEČENA? Niz propusta koji su doveli do pogibije brazilskih nogometaša

Još jučer je objavljena teorija da je bolivijski pilot Miguel Alejandro Quiroga Murakami namjerno ispustio gorivo iz rezervoara u trenutku kada je shvatio da će se letjelica kojom upravlja srušiti, kako bi pri padu zrakoplova izbjegao eksploziju i ostavio mogućnost da netko od putnika preživi. Prema drugoj sličnoj teoriji, također jučer objavljenoj, pilot je kružio prije slijetanja kako bi potrošio gorivo nakon što je prijavio probleme sa strujom.

S druge strane, danas objavljena verzija događaja upućuje da je došlo do nesporazuma između pilota i ekipe u kontroli leta zbog čega se avion nije spustio najbržom mogućom rutom. Pilot je navodno morao kružiti u zraku nedaleko od zračne luke u Medellinu jer je prioritet za slijetanje na pistu imao drugi zrakoplov kojem je curilo gorivo. Smatra se da pilot nije na vrijeme prijavio da i njegov zrakoplov također leti s malo goriva, već da je to učinio kad je bilo prekasno. Kao rezultat toga, zrakoplovu je ponestalo goriva, zbog čega su otišli generatori i nestalo je struje.

Inače, istražitelji su uvjereni da zrakoplov nije imao goriva jer bi inače došlo do eksplozije prilikom udara u tlo. Podaci o letu pokazuju da je zrakoplov kružio prije katastrofe. Još sinoć su pronađene dvije crne kutije koje bi trebale rasvijetliti što se točno dogodilo na kobnom letu.

TUGA JE ZAMIJENILA SREĆU: Igrač Chapecoensea je prije nekoliko dana doznao da će postati otac

Zrakoplov nije bio dorastao zadatku?

Airbus 320 koji ih je trebao odvesti do Kolumbije sletio je u Boliviji te su se putnici prebacili na kobni čarter let venezuelanske avio kompanije LAMIA, javlja Marca.

Spomenuti zrakoplov tipa BAe 146, koji je 18 dana ranije prevozio i argentinsku reprezentaciju, zapravo uopće nije smio letjeti na toliku udaljenost. Kako piše britanski Mirror, dolet zrakoplova tog tipa je nešto manje od 1900 milja, a dužina leta između Santa Cruza u Boliviji do Medellina u Kolumbiji taman je na granici. Pojavile su se i informacije kako su prije 20 godina takvi zrakoplovi vraćeni proizvođaču koji danas više ni ne postoji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr