PARIZ I BRUXELLES

ISLAMSKA DRŽAVA I DALJE NAPADA: Priznali planiranje dva propala napada u Europi

Ekstremistička skupina Islamska država potvrdila je da ona stoji iza neuspjelih napada izvedenih u lipnju u Bruxellesu i Parizu, objavila je u četvrtak čelnica tvrtke koja nadzire ekstremističke publikacije.

Potvrda o odgovornosti objavljena je u najnovijem izdanju on line časopisa Islamske države Rumiyah, napisala je na Twitteru Rita Katz iz grupe Site Intel.

EKSPLOZIJA U BRUXELLESU: Snimljen trenutak detonacije, počinitelj je imao prsluk-bombu; svjedoci: ‘Viknuo je ‘Allahu akbar’

Incident u Bruxellesu dogodio se 20. lipnja, kada je 36-ogodišnji Marokanac izazvao eksploziju noseći u kovčegu čavle i male plinske boce.

SPRIJEČEN NAPAD U PARIZU: Muškarac se autom punim oružja zabio u policijski kombi na Elizejskim poljanama
Nitko nije bio ozlijeđen, a napadača je ubio vojnik koji se našao na licu mjesta.

Dan ranije, na Elizejskim poljanama u Parizu, čovjek se zaletio u policijski konvoj vozilom punim streljiva i s dva plinska kanistra.

Nakon sudara iz vozila je izlazio dim no nije se dogodila veća eksplozija te nitko nije ranjen, dok je napadač preminuo od ozljeda prilikom sudara i od trovanja dimom, pokazala je autopsija.

Islamska država do sada je preuzela odgovornost za više smrtonosnih napada u Francuskoj i Belgiji poduzetih od početka 2015., u kojima je ubijeno oko 270 ljudi.

Povratak na Net.hr