Pred kamerama odsjekli glavu poznatom novinaru, a snimku objavili na internetu

Pripadnici Islamske države objavili su u utorak na internetu video snimku na kojoj je prikazano brutalno pogubljenje američkog novinara Jamesa Foleya, koji je nestao u Siriji prije godinu i pol dana, a na istoj se snimci vidi još jedan oteti američki novinar čiji život, kako tvrde islamisti, ovisi o sljedećem potezu američkog predsjednika Baracka Obame.

Video naslovljen “Poruka Americi” postavljen je na društvene mreže, a zasad nije moguće neovisno potvrditi njegovu autentičnost.

Nestao prošle godine

Foley, koji je izvještavao s Bliskog istoka pet godina, otet je 22. studenoga 2012. Drugi novinar Steven Sotloff, koji je također prikazan na snimci, nestao je na sjeveru Sirije u srpnju 2013. godine.

Odrubili mu glavu

Na snimci se vidi kako maskirani muškarac izriče prijetnje Sjedinjenim Državama zbog zračnih udara protiv snaga Islamske države, a nakon toga odsijeca glavu osobi u narančastoj odjeći identificiranoj kao Foley, koja kleči pred njim u pustinji.

Na kraju snimke vidi se još jedan muškarac koji je identificiran kao Sotloff.

“Život ovog američkog državljana, Obama, ovisi o tvojoj sljedećoj odluci”, kaže na snimci maskirani muškarac na engleskom jeziku s britanskim naglaskom.

Utvrđuje se autentičnost snimke

Bijela kuća priopćila je da američke obavještajne službe rade na utvrđivanju autentičnosti snimke.

“Ako se pokaže da je video autentičan, mi smo zgroženi brutalnim ubojstvom nedužnog američkog novinara i izražavamo svoju najdublju sućut njegovoj obitelji i prijateljima”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Caitlin Hayden.

Islamska država dosad nije javno pogubila nijednog američkog državljana. Ovaj video postavljen je na internet nakon što su američke snage pokrenule zračne udare u Iraku, prvi puta nakon završetka američke okupacije 2011. godine.

Ekstremistička sunitska skupina Islamska država zauzela je posljednjih mjeseci velike dijelove Sirije i Iraka.

Foley je kao slobodni novinar pokrivao Bliski istok za GlobalPost. Godine 2011. u Libiji je bio otet i držan 45 dana u zatočeništvu snaga odanih bivšem libijskom čelniku Moameru Gadafiju.

Sotloff je, također kao slobodni novinar, izvještavao iz Sirije, Libije i Jemena, a objavljivao je u časopisima Time i Foreign Policy.

Povratak na Net.hr