REALNA PRIJETNJA

PRONAĐENI DOKAZI: ‘Teroristi imaju sve što im treba za izradu kemijskog oružja’

Prijetnja od terorističkog napada kemijskim oružjem, realna je, tvrdi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Kaže da ekstremisti Islamske države i druge terorističke grupe posjeduju tehničke mogućnosti za proizvodnju kemijskog oružja, prenosi RT.

UPOZORENJE IAEA: Terororisti mogu lako napraviti “prljavu bombu”

“Ova priča pojavila se nakon pronađenih dokaza da militanti Islamske države, ali i druge terorističke skupine koriste ne samo otrovne industrijske kemikalije već i agense koja se koriste kao kemijsko oružje”, kazao je Lavorov. Postoji vjerojatnost da bi se te vrste oružja mogle koristiti u Libiji i Jemenu.

POTVRĐENO: Islamska država koristi kemijsko oružje, zloglasni bojni otrov…

KORISTE BOJNI OTROV? Tragovi Iperita pronađeni na fragmentima granata kojim su gađali Kurde u Iraku

Imaju i strane stručnjake

Teroristi su se dokopali znanstvene i tehničke dokumentacije o proizvodnji kemijskog oružja, ali i opreme potrebne za proizvodnju. Ovo uključuje i inozemne stručnjake koji pomažu u u izradi takvog oružja.

Lavrov je podsjetio na slučaj iz kolovoza i rujna 2015. godine u gradu Marea, 25 kilometara sjeverno od Alepa u Siriji.

RUSI UPOZORAVAJU: IS bi mogla koristiti bojne otrove izvan područja kojeg kontroliraju

FRANCUSKI PREMIJER: Nisu isključeni napadi kemijskim ili bakteriološkim oružjem

Koristili su iperit

Još u listopadu Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) objavila je izvješće u kojem su naveli da je u vrijeme sukoba između IS i drugih militantnih skupina u Mareai korišten opasni iperit. Poznato je da taj plin uzrokuje ozbiljne opekline na očima, koži i plućima.

“Nema sumnje da je prijetnja stvarna, stoga bi je trebalo suzbiti jačom suradnjom na međunarodnoj razini”, upozorio je Lavorov. Predložio je formiranje nove konvencije koja bi se bavila suzbijanjem prijetnje od terorističkog napada kemijskim oružjem.

RAT U SIRIJI: Vladina vojska kemijskim oružjem ubila troje a ozlijedila 40 ljudi?

BILD TVRDI: Teroristi Islamske države koriste kemijsko oružje

Povratak na Net.hr