ANALIZA

ISIS SE PRIPREMA ZA GUBITAK KALIFATA I IZ TEMELJA MIJENJA STRATEGIJU: ‘Već smo poduzeli sve što je potrebno…’

U sjeni svojih terorističkih napada diljem svijeta, tzv. Islamska država potiho priprema sljedbenike za mogući slom i gubitak kalifata kojeg je pompozno proglasila prije dvije godine.

Vođe Islamske države sve češće u javnim obraćanjima priznavaju gubitke na bojišnici, pripremajući se za gubitke svojih preostalih utvrda u Iraku i Siriji, piše Washington Post u podužem analitičkom članku.

TEŽAK UDARAC ZA ISLAMSKU DRŽAVU: Ubijen je zloglasni ‘ministar rata’ Omar Čečen

Gube kalifat, pa se šire po svijetu

Američki stručnjaci za terorizam smatraju da su nedavni napadi s mnogo žrtava u Istanbulu i Bagdadu zapravo bili odgovor na poraze koje je Islamska država doživjela u Iraku i Siriji.

Isti analitičari procjenjuju da će se takvi napadi nastaviti, čak i pojačati, dok se istodobno teroristička organizacija bude transformirala iz kvazidržave s kakvim-takvim teritorijem kojeg je kontrolirala ka razgranatoj terorističkoj mreži čije će ćelije u tajnosti djelovati na najmanje tri kontinenta.

Ukratko, dok joj gubitak fizičkog teritorija predstavlja veliki udarac u smislu financiranja, regrutiranja i planiranja složenih operacija, dotle će IS ostati opasna još neko vrijeme – smatraju protuteroristički stručnjaci i analitičari.

‘POVLAČE SE I TO ZNAČAJNO’: Islamska država izgubila je 30 do 40 posto teritorija

Prisiljeni mijenjati strategiju

Dužnosnici Islamske države u javnim obraćanjima inzistiraju na tome da projekt kalifata ostaje održiv istodobno tvrdeći da su u zadnjim vojnim porazima prisiljeni na promjenu strategije.

“Dok se napadaju naše temeljne strukture u Iraku i Siriji, odlučili smo proširiti i prebaciti naše zapovjedne, medijske i ekonomske strukture u druge zemlje”, kazao je nedavno jedan visoki operativac Islamske države u intervjuu s nekolicinom zapadnih novinara koji je dao pod uvjetom da mu ne bude objavljeno ime.

Kazao je i da postoji veliki interes ljudi u mnogim zemljama koji se žele pridružiti IS-u, no poručeno im je da radije ostanu gdje jesu i čekaju priliku.

Da su u Islamskoj državi zavladali panika i očaj govore i vijesti o sve češćim naređenjima o uništavanju televizijskih uređaja i satelitskih antena kako bi se ljudima onemogućio dotok vijesti izvana.

NOVI POČETAK KALIFATA: Zapovjednici Islamske države već su preselili u baze bliže Europi

SYRIA-CONFLICT
Sirijski vojnik pozira sa zastavom Islamske države nakon dobivene bitkeFoto: JOSEPH EID/AFP

Sve češće spominju mogući poraz

Unatoč tomu, čak i tjednik al-Nabe koji na arapskom izlazi u Islamskoj državi, piše o sumornoj budućnosti kalifata i mogućem gubitku teritorija.

“Ako (neprijatelji) žele ostvariti istinsku pobjedu, morat će čekati još dugo vremena: sve dok čitava generacija muslimana koji su bili svjedoci uspostave Islamske države i povratka kalifata ne nestane”, piše u uredničkom osvrtu u tom tjedniku.

Slično spominjanje mogućeg poraza (između redaka) moglo se čuti i u propovijedi službenog glasnogovornika Islamske države Abu Muhammada al-Adnanija na početku Ramazana. On je privukao pažnju jer je usred svetog muslimanskog mjeseca pozvao na nove terorističke napade diljem svijeta.

“Hoćemo li biti poraženi ako ostanemo bez Mosula, Sirta ili Rake, pa se nađemo sami u pustinji, bez ijednog grada ili komadića zemlje? Sigurno nećemo!”, poručio je al-Adnani.

No iz njegovih se riječi može iščitati pomirenje s porazom odnosno gubitkom spomenutih uporišta.

AMERIČKI OBAVJEŠTAJCI: Islamska država sve više raste i postaje opasnija

Pokazuju sve više znakova slabosti

“Oni ne žele izgubiti teritorij”, kaže Cole Bunzel s Odjela za bliskoistočne studije na svučilištu Princetone. “No, pokušavaju uvjeriti ljude da njihova skupina ima dugu povijest i da će usprkos svemu opstati”, dodaje.

“Smrtonosni napadi u zračnoj luci Ataturk u Istanbulu i bagdadskoj trgovačkoj četvrti Karrada, s golemim brojem cvilnih žrtava, vjerojatno su dio istog pokušaja da se sljedbenike umiri i dokaže im da je IS još uvijek snažna organizacija”, kaže Will McCants, autor jedne od najboljih knjiga o islamskoj državi “ISIS Apokalipsa”.

“Uspješni napadi u inozemstvu pokazatelj su velikih problema kod kuće”, smatra on. “Znakovito je da nakon dugotrajnih hvalisanja i uvjeravanja u nepobjedivost IS-a, njegovi vođe počinju priznavati gubitke na bojištu. Ipak, u svojim priopćenjima ne priznaju strateške i taktičke pogrešake koje su pridonijele porazima, ne spominju da se bore protiv širokog spektra protivnika koji uključuje velike zapadne sile, sunitske i šijitske muslimane, Rusiju i Kurde”, ističe McCants.

DIREKTOR CIA-e UPOZORAVA: Zapadne zemlje bit će na udaru ISIS-ovih ‘vukova samotnjaka’

islamska država borci poraz irak
Irački vojnici slave pobjedu nad pripadnicima Islamske državeFoto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

“Doći ćemo u vaše zemlje i zadati vam strašan udarac”

Onaj neimenovani operativac ISIS-a koji je dao intervju zapadnim novinarima kaže kako je svjedeno hoće li sjedište Islmaske države ostati u Raki ili biti premješteno negdje u Sjevernu Afriku ili na neko treće mjesto.

“Poruka svim članicama koalicije protiv nas je da vam to nećemo zaboraviti. Doći ćemo u vaše zemlje i zadati vam strašan udarac, na ovaj ili onaj način”, poručio je.

Europski obavještajni stručnjaci strahuju da je nova faza Islamske države već u tijeku. “Sada će svoje djelovanje proširiti i usmjeriti na druge taktike i početi izvoditi mnogo opasnije operacije u velikim gradovima. Oni su već poduzeli sljedeći korak”, kažu europski obavještajni dužnosnici.

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: ‘Islamska država planira nuklearni napad u srcu Europe’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr