MJERE SIGURNOSTI

ISIS PRIJETI NAPADIMA NA TRUMPOVOJ INAUGURACIJI: Pozvali svoje borce na masakr kamionima, baš kao u Nici i Berlinu

Samo nekoliko sati prije inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, oglasio se teroristički alarm. Naime, terorističke skupine ISIS i Al-Qaida pozvale su svoje borce na napade tijekom inauguracije, baš poput onih u Nici, kada je ubijeno 87 ljudi, i Berlinu, u kojem je 12 ljudi poginulo. Čelnici tih terorističkih skupina pozivaju borce na masakr kamionima, javlja austrijski OE24.

Mjere osiguranja na Trumpovoj inauguraciji bit će ekstremne: tri tisuće policajaca i čak pet tisuća vojnika nacionalne garde je mobilizirano sa zadaćom da čuvaju novog predsjednika i okupljene na svečanosti prisege. Na inauguraciji se očekuje 90 tisuća ljudi, što je upola manje nego na inauguraciji Baracka Obame 2009. godine.

PRIJETE SNAJPERISTI, OTETI KAMIONI, NAORUŽANI DRONOVI…? Neviđene mjere sigurnosti na Trumpovoj inauguraciji

TRUMP POSTAJE 45. AMERIČKI PREDSJEDNIK: U Bijelu kuću ulazi čovjek koji je svijet podigao na noge i unio brojne strahove i sumnje

Svečanost počela još jučer večerom s diplomatima

Podsjetimo, svečanost je počela još jučer, kada je Trump sudjelovao na glamuroznoj večeri s pripadnicima diplomatskog zbora u Washingtonu.

Washington DC Prepares For Presidential Inauguration

Neposredno prije nego što danas u podne (po lokalnom vremenu) Trump prisegne, položit će ruku na dvije Biblije. Time će postati 45. američki predsjednik.

TRUMP UOČI INAUGURACIJE: ‘Učinit ću ono što nije napravljeno desetljećima. Vidjet ćete nešto nevjerojatno’

Najnepopularniji američki predsjednik

Niti jedan američki predsjednik u povijesti još nije počeo mandat s ovolikom nepopularnošću kao Trump. Unatoč tome, on se veseli ‘najvećoj proslavi u američkoj povijesti’, no prate ga sami skandali. Nakon retorike o Kini, izbjeglicama, klimatskim promjenama i reputaciji nakon brojnih seks skandala, popularnost je Trumpu pala na ispod 40 posto. Podsjetimo, Obama je u isto vrijeme na početku mandata imao 71 posto, a njegov prethodnik Bush 58 posto.

UOČI INAUGURACIJE: Trump najnepopularniji predsjednik u posljednjih 40 godina!

Čak 50 demokratskih zastupnika najavilo je bojkot inauguracijske svečanosti, a doći neće ni holivudske zvijezde.

Prosvjednici žele pokvariti proslavu

Svečanost bi mogli pokvariti i prosvjednici. Njih 200 tisuća najavilo je velike prosvjede protiv Trumpovog showa.

Svečanost će večeras završiti paradom na aveniji Pennsylvania, no nastavit će se i sutra.

U subotu će novi predsjednik i njegov potpredsjednik od 10 do 11 sati (od 16 do 17 po srednjoeuropskom vremenu) biti na međukonfesionalnoj molitvi u nacionalnoj katedrali u Washingtonu, čime će službeno završiti inauguracijske svečanosti.

Sve će to skupa koštati oko 200 milijuna dolara. Očekuje se da će na inauguraciji biti između 700 i 900 tisuća ljudi, dvostruko manje nego što ih je bilo na prvoj Obaminoj, ali i mnogo više nego na prvoj Georgea W. Busha nakon prijepornih izbora 2000. godine.

ŠTO, GDJE, KAKO I KADA: Objavljen detaljan raspored Trumpove inauguracije, koštat će 200 milijuna dolara

Povratak na Net.hr