MJERE NA MAKSIMUMU

ZEMLJA U KOJU SU ISELILI MNOGI HRVATI STREPI OD DRUGOG VALA EPIDEMIJE; Vlada dobila preporuku: ‘Uvedite nacionalnu karantenu!’

Jedan od izvora iz irske vlade kazao je da bi povratak karantene imao ozbiljne gospodarske i društvene posljedice

Irski najviši zdravstveni dužnosnici preporučili su vladi da se uvede druga nacionalna karantena u zemlji u trajanju od četiri tjedna, u iznenađujućoj mjeri o kojoj bi vlada trebala raspraviti u ponedjeljak, rekla su dva vladina izvora. Irski posebni tim zavoda za javno zdravstvo preporučio je da se na najvišu razinu (5) sa sadašnje 2 podignu ograničenja vezana uz covid-19 u 24 od 26 irskih okruga te s razine 3 na 5 u Dublinu i Donegalu.

Od srpnja stalno raste dnevni broj zaraženih

Vlada je gotovo u potpunosti prihvatila njihove savjete tijekom pandemije, no jedan od izvora kazao je da bi povratak karantene imao ozbiljne gospodarske i društvene posljedice.

Premijer Micheál Martin i čelnici dvaju koalicijskih partnerskih stranaka, sastat će se s glavnim irskim zdravstvenim dužnosnikom u ponedjeljak uoči vladina sastanka, kako bi raspravili o preporukama. U sklopu razine 5, vlasti će pozvati stanovnike da ostanu u svojim kućama, osim vježbanja unutar 5 kilometara, a samo će biti otvorene trgovine za osnovne potrepštine. Za razliku od prve karantene, škole i jaslice neće se morati zatvoriti.

Poput većine Europe, Irska bilježi uporno povećanje broja zaraženih od kraja srpnja, nakon što je polako izišla iz jedne od najtežih karantena u Europi. Zemlja je u subotu prijavila najviši dnevni broj zaraženih od kraja travnja.

KAKO ŽIVE HRVATI U IRSKOJ ZA VRIJEME PANDEMIJE? ‘Već dugo ne radim, puno toga je zatvoreno’; Otkrili i koliko novca im daje država

Relativno niski kapaciteti bolničkih kreveta

S brojem od 104,6 zaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju od 14 dana, Irska je na 14. mjestu među 31 europskom državom koje prati Europski centar za kontrolu bolesti. Španjolska, najteže pogođeno europsko žarište, ima stopu zaraze tri puta višu od Irske i premda su u petak uvedene stroge mjere u teško pogođenome Madridu, restorani, fitness centri i trgovine i dalje mogu raditi u ograničenom kapacitetu.

Irska ima relativno niske kapacitete bolničkih kreveta u usporedbi s drugim europskim zemljama. Broj hospitaliziranih pacijenata s covidom-19 porastao je na 132, a vrhunac od 881 pacijenta dosegnut je u travnju za vrijeme prve karantene.  Irska koja ima 6 i pol milijuna stanovnika ima od početka epidemije ukupno 38.032 zaraženih i 1810 umrlih.

TRI OKRUGA U IRSKOJ PONOVNO U KARANTENI ZBOG KORONAVIRUSA: Zbog porasta broja oboljelih odgodili planirano popuštanje restrikcija

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr