Bloger umro pod nerazjašnjenim okolnostima

Iranskog blogera Satara Beheštija policija je odvela u zatvor pod optužbom da je na društvenim mrežama radio protiv nacionalne sigurnosti. Jedan dan je proveo u zloglasnom teheranskom zatvoru, a nakon što je uložio jedan prigovor, premjestili su ga. Nekoliko dana nakon toga, njegovu su obitelj obavijestili da je umro.

Tridesetpetogodišnjeg blogera Satara Beheštija iranska je policija uhitila pod optužbom da je radio protiv nacionalne sigurnosti na društvenim mrežama i Facebooku. Tjedan dana nakon uhićenja njegovoj obitelji je priopćeno da je mrtav, piše BBC. Gdje je točno umro i na koji način, nije poznato. Vlasti slučaj nisu komentirale.

Prigovorio na postupke u zatvoru i nestao

Bloger je jednu noć proveo uz zloglasnom teheranskom zatvoru Evinu gdje je podnio prigovor zbog lošeg postupanja prema njemu. Nakon toga je prebačen na nepoznatu lokaciju. Obitelj tvrdi kako im vlast ne dozvoljava da posjete Satarov grob. To može samo njegov šogor.

Reporteri bez granica pozvali su iranske vlasti da “razjasne točne okolnosti” Beheštijeve smrti, a međunarodnu zajednicu da ne dozvoli da zločin prođe nekažnjeno. Francuska i Velika Britanija su također zatražile očitovanje i više informacija o njegovog smrti, no vlast u Iranu još nije odgovorila na njihov zahtjev.

Povratak na Net.hr