ATENTAT KOD TEHERANA

IRAN OPTUŽIO IZRAEL ZA UBOJSTVO NUKLEARNOG ZNANSTVENIKA: ‘Sigurno ćemo odgovoriti na to u odgovarajuće vrijeme’

‘Naš je narod mudriji od toga da upadne u zamku cionističkog režima… Iran će sigurno odgovoriti na mučeništvo našeg znanstvenika u odgovarajuće vrijeme’, poručio je iranski predsjednik Hasan Rohani

Iranski predsjednik Hasan Rohani optužio je u subotu Izrael za ubojstvo vodećeg nuklearnog znanstvenika u zemlji, za kojeg Zapad sumnja da je tvorac tajnog vojnog nuklearnog programa Teherana. Iranski vođe klera i vojni lideri zaprijetili su da će se osvetiti zbog ubojstva Mohsena Fakhrizadeha (na slici) u petak, što bi moglo dodatno povećati napetosti na Bliskom istoku i šire.

“Naš je narod mudriji od toga da upadne u zamku cionističkog režima (Izrael) … Iran će sigurno odgovoriti na mučeništvo našeg znanstvenika u odgovarajuće vrijeme”, rekao je Rohani na sastanku vlade koji je prenosila televizija.

ATENTAT U IRANU: Ubijen znanstvenik za kojeg se tvrdilo da stoji iza razvoja nuklearnog oružja

Izrael odbio komentirati ubojstvo

“Još jednom su zle ruke globalne arogancije i cionističkih plaćenika umrljane krvlju iranskog sina”, rekao je Rohani i dodao da ubojstvo Fakhrizadeha neće usporiti rad na nuklearnom naoružanju. Izrael je odbio komentirati ubojstvo.

Ubojstvo znanstvenika moglo bi izazvati sukobe između Irana i njegovih neprijatelja u posljednjim tjednima predsjedničkog mandata Donalda Trumpa i zakomplicirati napore izabranog američkog predsjednika Joea Bidena da oživi praksu Baracka Obame kad preuzme Ovalni ured u siječnju. Bijela kuća, Pentagon, State Department, CIA i Bidenov tim također su odbili komentirati slučaj.

Najmanje četvero iranskih znanstvenika ubijeno je između 2010. i 2012., a Teheran smatra da je cilj tih atentata bila sabotaža njegovog nuklearnog programa.

Ubijen čelnik programa razvoja nukelarnog oružja

Mohsen Fakhrizadeh umro je u bolnici od ozljeda zadobivenih u pucnjavi napadača na njegov automobil, prenijela je u petak agencija Reuters.

Jedan svjedok je za državnu televiziju rekao da je pucnjava potrajala i da su se tjelohranitelji Fakhrizadeha sukobili s atentatorima. Zapad, Izrael i iranski disidenti su Fakhrizadeha dugo opisivali kao čelnika tajnog programa razvoja nuklearnog oružja zaustavljenog 2003. godine. Iran je odbacivao da pokušava razviti takvo naoružanje.

vozilo u kojem je bio ubijeni iranski znanstvenik (foto: Profimedia)Foto: Profimedia

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr