NAPETO U KIRKUKU

IRAK POKRENUO OFANZIVU U KURDISTANU: Kurdi mobiliziraju vojsku, branit će položaje i naftna polja

Bagdad je u petak pokrenuo vojne operacije u pokrajini Kirkuk, rekao je general na licu mjesta, dok je dužnosnik autonomnog iračkog Kurdistana najavio da se Kurdi pripremaju braniti svoje položaje u naftnoj regiji na koju polažu pravo.

“Iračke oružane snage napreduju kako bi preuzele vojne položaje zauzete u događajima iz lipnja 2014.”, kad su se pešmerge (kurdski borci) domogle položaja snaga središnje vlasti u kaosu nastalom džihadističkim probojem, kazao je taj neimenovani general.

KURDI PRKOSE, IRAČANI ZOVU VOJSKU: Parlamet traži od premijera da pošalje snage u Kurdistan

Napetost eksalirala nakon referenduma Kurda

Pozicioniran južno od grada Kirkuka koji je bio središte napetosti prije dva tjedna, prilikom održavanja referenduma o kurdskoj nezavisnosti, general je dodao da se vladine snage, stacionirane jugozapadno od grada, kreću prema jugu istoimene pokrajine.

Zauzele su “u petak ujutro bazu 102, zapadno od grada Kirkuka, blizu autoceste koja vodi u Tikrit, napuštene bez borbe od pešmerga, koji su ondje bili do jučer navečer, a streljivo se još uvijek ondje nalazi”, kazao je general.

Sa svoje strane Hemin Havrami, savjetnik predsjednika autonomne regije Kurdistana Masuda Barzanija, napisao je na Twitteru da su “tisuće teško naoružanih pešmerga sada stacionirane oko Kirkuka”.

Vlada iračkog Kurdistana tvrdi već nekoliko dana da se vladine snage spremaju preuzeti silom naftna polja regije Kirkuk na koju prava polažu Bagdad i Erbil.

REFERENDUM O NEOVISNOSTI IRAČKOG KURDISTANA: Više od 92 posto glasača reklo je ‘DA’

Povratak na Net.hr