BITKA SVIH BITAKA

IRAČKA ‘ZLATNA’ DIVIZIJA UPALA U SRCE ISIS-ova GRADA: Krenulo ‘čišćenje’ u Mosulu, u tijeku dosad neviđene borbe

Prvi put u dvije godine, iračke su snage ušle su u središte uporišta Islamske države, sirijski grad Mosul, objavilo je iračko ministarstvo obrane.

‘Zlatna, deveta divizija iračkih oružanih snaga ušla je u grad i već ‘čisti’ pojedine kvartove’, priopćio je irački ministar obrane, general Tahsin Ibrahim za CNN.

‘PRETVORITE SVOJU KRV U RIJEKE, A NJIHOVE DANE U TAMNE NOĆI’: Vođa ISIS-a pokušava dignuti moral svojim borcima

Iračke vojne snage već su početkom tjedna počele ulaziti u predgrađe, a sada ulaze u samo središte uporišta Islamske države koja je grad Mosul zauzela prije dvije godine.

Irački ministar obrane Tahsin Ibrahim upozarava da će ulazak iračke vojske u grad dovesti do borbi kakve još nisu viđene i da će se bitke voditi “od ulice do ulice“ ili čak “od kuće do kuće“.

Dodatni problemi

Više od 100.000 pripadnika koalicije oslobodili su sela u okolici Mosula, no samo je jedna divizija ušla u srce grada pod opsadom. Još uvijek nema detaljih informacija s terena, no ministar obrane napominje kako bi se vojne snage tamo mogle susresti s dodatnim problemima.

POČINJE DEFINITIVAN KRAJ ISIS-a: Zloglasni vođa skriva se u Mosulu, a iračke snage samo što nisu upale u grad

Zbog velikog vjetra oko Mosula koji je zapuhao u utorak te stvorio pješčanu oluju, zaustavljene su daljnje operacije iračke vojske. Također, oluja će borcima Islamske države pružiti taktičku prednost, jer iračka vojska ipak ne poznaje toliko dobro teren i ulice za razliku od IS-a koji tu vlada više od dvije godine i sigurno su se pripremili za ovakvu situaciju.

U nekoliko navrata proteklih godina, Islamska je država pokazala kako ima bolju taktiku u borbi kada je riječ o pješčanim olujama. Tijekom borbi za preuzimanje garada Ramadija militanti ISIS-a iskoristili su situaciju te u samo nekoliko dana ‘otpuhali’ iračku vojsku. Bilo je to u svibnju 2015., a istog je mjeseca velika oluja zahvatila Faludžu, tada su borci Islamske države iskoristili oluju te izveli nekoliko samoubilačkih napada kojima su preokrenuli situaciju u svoju korist.

Povratak na Net.hr