ANGELA MERKEL

IPAK ĆE SE KANDIDIRATI: Žena koja može začepiti usta Trumpu u lovu na četvrti mandat i vjerojatno će ga dobiti

Unatoč padu rejtinga kancelarke Angele Merkel, ona će se ipak kandidrati na sljedećim izborima, i po svemu sudeći, ipak će biti favoritkinja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kandidirat će se za četvrti mandat na predstojećim izborima u Njemačkoj, potvrdio je to vidoko rangirani član CDU-a, Borbert Roettgen za CNN.

‘Ona je apsolutno odlučna, voljna i spremna doprinijeti jačanju međunarodnih liberalnih redova’, rekao je Roettgen.

Birači traže stabilnost

Nijemci, naime, već mjesecima čekaju hoće li Merkelova biti kandidatkinja na izborima iduće godine budući da joj popularnost znatno opada zbog politike otvorenih vrata tijekom migrantske krize.

Istovremeno, velik dio njemačkog biračkog tijela u potrazi je za stabilnošću u vrlo nesigurnim vremenima nakon izglasavanja Brexita i pobjede Donalda Trumpa u SAD-u koji su se dogodili paralelno s buđenje populističkog vala u nekoliko europskih zemalja.

ŠOK NA LOKALNIM IZBORIMA U NJEMAČKOJ: Angelu Merkel do nogu potukao desničarski AfD

CDU je prije dva mjeseca izbačena iz vladajuće koalicije u Berlinu od strane socijalnih demokrata. To je bio i drugi veliki poraz za Merkelovu otkako je uvojeli politiku otvorenih vrata. No, na razini cijele zemlje Merkelovu i njenu stranku se gleda kao bedem u zaštiti od populizma i kao simbol stabilne politike.

Ipak će biti favorit

Uzevši to u obzir, politički analitičari smatraju da će se, ukoliko se kandidira, Merkelova biti definitivno favorit, unatoč negativnim reakcijama koje je dobila na račun izbjegličke politike kojom je u zemlju prihvatila na stotine tisuća Sirijaca i Afganistanaca.

PRVA REAKCIJA ANGELE MERKEL: ‘Jako nam je žao, ali EU je dovoljno jaka da preživi Brexit’

Glasnogovornik CDU-u rekao je kako je Merkelova uskoro javno obznaniti svoju odluku.

Poslala poruku Trumpu

‘Kancelarka je kamen temeljac političkog konceprta Zapad u kojem on ima ulogu globalnog igrača. Ali nemoguće je oslanjati se na jednu osobu. Trebamo Zapada, a Zapad je neophodan’, rekao je Roettgen.

Nakon prošlotjedne Trumpove pobjede Merkel je, ne tako suptilno, postavila neka pravila budućem predsjedniku kojeg se optužuje za rasizam, šovinizam, pa čak i seksualno uznemiravanje. ‘Njemačka i Sjedinjene Američke Države imaju zajedničke vrijednosti – demokraciju, slobodu, vladavinu zakona i poštivanje ljudskoj dostojanstva bez obzira na boju kože, vjeroispovijest, spol, seksualnu orijentaciju i političko opredjeljenje. Na osnovi ovih vrijednosti nudim blisku suradnju Donaldu Trumpu’, rekla je tada Merkelova.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr