VRŠNJAČKO NASILJE

INTIMNO PISMO KOJE LOMI SRCE: Ožalošćena majka zlostavljačima svojeg sina poslala dirljivu poruku

Ožalošćena majka 17-godišnjaka koji je zbog vršnjačkog nasilja okončao svoj život bacivši se pod vlak, napisala je dirljivo pismo zlostavljačima njezina sina koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Intimno pismo koje lomi srce, ožalošćena je majka naslovila zlostavljačima njezinog sina koji je zbog dugotrajne izloženosti vršnjačkom nasilju odlučio sam sebi oduzeti život. 17-godišnji Felix Alexander umro je pod kotačima vlaka, a kako tvrdi njegova majka, na taj su ga potez natjerali vršnjaci koji su ga ismijavali jer mu roditelji nisu dozvolili da igra igricu ‘Call of Duty’, prenosi The Guardian.

NASILJE U ŠKOLI: Učenik glavom udario kolegicu i razbio joj arkadu, roditelji u šoku

Zlostavljanje je trajalo sedam godina, kazala je majka. Počelo je na igralištu, kasnije se nastavilo putem interneta, a onda je jednog jutra umjesto u školu, Felix odlučio otići na prugu. Bilo je to 27. travnja 2016. godine.

Društvene mreže situaciju učinile gorom

‘Pišem ovo pismo ne zbog sažaljenja već zbog činjenice da u svijetu postoji mnogo djece poput Felixa, djece koja se bore. Njegovo samopouzdanje i samopoštovanje tijekom dugogodišnjeg zlostavljanja od strane vršnjaka u školi, bilo je razoreno. Sve je započelo neljubaznom društvenom izolacijom koja je trajala više godina, a s pojavom društvenih mreža stvar je iz dana u dan postajala sve gora’, napisala je majka u pismu.

Ljudi koji ga uopće nisu poznavali sudjelovali su u sustavnom zlostavljanju. Izolacija i neprimjereno ponašanje koje je trpio doveli su do toga da više nije vidio ljude kojima je stalo do njega, piše majka u pismu te dodaje kako želi upozoriti djelatnike škola, socijalne radnike, djecu i same zlostavljače o posljedicama koje takvo ponašanje može imati na dijete.

‘Najomraženiji dječak u školi’

‘Bio je najomraženiji dječak u školi. Odlazak u školu predstavljao mu je teret. Nekoliko je puta promijenio školu, nadao se da će u novoj školi vršnjačko nasilje prestati. Čak je i pronašao nove prijatelje, no nasilje nije prestalo’, napisala je majka u pismu kojim, kako kaže, apelira na svu djecu da uvijek budu dobri prema vršnjacima i da ne dopuste da zlostavljanje prođe nekažnjeno.

VRŠNJAČKO NASILJE: Djevojčicu (13) razbijene i krvave glave liječniku dovela školska kolegica

‘Budite ta osoba koja je uvijek spremna priskočiti u pomoć. Vjerujte mi, nikada nećete požaliti što ste dobar prijatelj. Rečeno mi je da na društvenim mrežama svi pišu nešto što zapravo ne misle, no o posljedicama takvih riječi nitko ne vodi računa. Naša djeca moraju biti svjesna da svako nepromišljeno ponašanje sa sobom nosi određene posljedice, da i riječi mogu raniti ljude. Ne sudjeluju sva djeca u zlostavljanju no jednako su kriva ako takvo zlostavljanje ne prijave. Apeliram i na učitelje, nastavnike da vode brigu o znakovima koji upućuju da je neko dijete zlostavljano, da se bori. Loše ocijene i loše ponašanje mogu biti znakovi unutarnjih borbi kod djece, znakovi kojima zapravo traže pomoć. Ne očekujem od učitelja da budu psiholozi no oni jedini imaju pravi uvid u živote djece te među prvima mogu prepoznati njihove poteškoće’, napisala je majka.

Što djeca rade na internetu?

U pismu se obratila i roditeljima koje je zamolila da obrate pažnju na ono što djeca rade na internetu.

‘Uzmite si vremena. Saznajte koje društvene mreže vaša djeca koriste i na koji način. Nitko ne želi razmišljati o tome na koji se način naša djeca odnose prema vršnjacima i jesu li među zlostavljačima. Sama sam bila šokirana kada sam spoznala da su neka od djece koju smo svi smatrali dobrima sudjelovali u zlostavljanju mojeg sina’, napisala je majka.

Pismo je zaključila savjetom kako svi dijelimo kolektivnu odgovornost za ovakvu vrstu nasilja.

‘Naši su se životi naglo promijenili, nepopravljivo su oštećeni, molim vas, nemojte dopustiti da se slično dogodi nekoj drugoj obitelji’, napisal je Felixova majka.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr