ZAPOVJEDNI LANAc

IMA LI ITKO MOĆ SPRIJEČITI NUKLEARNI SCENARIJ? Kada bi Donald Trump odlučio lansirati nuklearne bojeve glave, evo kako bi to izgledalo

Nuklearni rat jedna je od najvećih prijetnji s kojim se se čovječanstvo danas susreće. Nažalost, ta prijetnja nije ni toliko apstraktna pogotovo uzmemo li u obzir tko sjedi u Ovalnom uredu Bijele kuće.

Posljednjih mjeseci, u jeku visokih tenzija na relaciji Washington-Pyongyang, mnogi se pitaju postoji li išta što može spriječiti američkog predsjednika Trumpa u lansiranju nuklearne bombe na neprijatelja. U javnoj debati pojavila se informacija kako takvoj odluci predsjednika na kraj mogu stati generali, no, jedan od njih, general John Hyten, pojasnio je o čemu se tu zapravo radi.

Hyten tvrdi kako bi predsjednika savjetovao da odustane od nuklearnog napada ako bi taj potez smatrao protuzakonitim. ‘Ako je protuzakonito, pogodite što ću reći. Reći ću, ‘Gospodine predsjedniče, to je protuzakonito’. I pogodite što će on napraviti. Reći će – ‘A što bi bilo zakonito? I onda bismo sagledali opcije’, rekao je ranije Hyten.

Izdavanje zapovijedi

Kada bi Trump poželio koristiti nuklearno oružje prvo bi trebao obaviti niz razgovora sa svojim savjetnicima. Potom bi trebao izdati zapovijed vrhuški Pentagona. Predsjednikov identitet Pentagon bi potvrdio putem šifri ispisanih na papiriću zvanom ‘biscuit’ (kolačić), kojeg predsjednik uvijek nosi sa sobom.

Zapovijed se potom prenosi na Strateško zapovjedništvo SAD-a koje potom šalje detaljne upute i pristupne kodove ekipama na terenu. Te ekipe, bilo na zemlji, bilo pod morem u podmornici’, potom lansiraju nuklerano oružje.

No, ima li itko u ovom zapovjednom lancu tko bi mogao odbiti provođenje Trumpove zapovijedi?

TRUMP PRED GENERALNOM SKUPŠTINOM UN-a: ‘Ako se budemo prisiljeni braniti, uništit ćemo Sjevernu Koreju!’

Nitko nije jači od predsjednika

Sa zakonodavne strane, situacija je jasna – predsjednik SAD-a jedini ima ovlasti za izdavanje zapovijedi o ispaljivanju nuklearnog oružja’. Tehnički, ničija zapovijed ne može nadjačati predsjednikovu, to je sastavni dio njegove uloge vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, ali, teoretski, potpredsjednik SAD-a, u ovom slučaju Mike Pence, mogao bi maknuti predsjednika iz Ovalnog ureda ako dobije suglasnost većine vlade da je predsjednik nesposoban obavljati tu dužnost.

No, to bi trajalo predugo i ne bi se okončalo na vrijeme da spriječi lansiranje nuklearnih bojevih glava.

No, profesor politologije na cijenjenom američkom sveučilištu Duke University, Peter Feaver, smatra kako Trump ne može tako lako ispaliti nuklerno oružje kao što sada ispaljuje objave na Twitteru.

‘Predsjednik izdaje zapovijed koja se potom prenosi niz zapovjedni lanac. Netko niže u tom lancu okreće ključ ili pritišće gumb’, kaže Feaver. On pojašnjava kako bi, u slučaju da Trump zaista izda ovu zapovijed, to prvo rezultiralo konzultacijskim procesom jer bi generali željeli znati što predsjednik želi postići ovom zapovijedi i zašto ju je uopće izdao.

Trump bi i dalje imao konačnu riječ, bez obzira što mu generali rekli nakon tog savjetodavnog procesa, ali i dalje bi trebao uvjeriti vojsku da tu zapovijed i izvrši.

Ratni zločini

General John Hyten kaže kako zapovijed, ako bi je smatrao protuzakonitom, ne bi izvršio. ‘Ako izvršite nezakonito zapovijed vjerojatno ćete završiti iza rešetaka i tamo ostati do kraja života’, kaže Hyten.

No, što bi ovakvu zapovijed činilo protuzakonitom?

Anthony Colangelo, profesor prava na američkom sveučilištu Southern Methodist University u Dallasu, tvrdi kako bi ‘neke vrste nuklearnog napada mogle kršiti međunarodno humanitarno pravo’ koje definira kako se zemlje moraju ponašati u ratu.

Dakle korištenje nuklearnog oružja bi bilo protupravno kada bi se koristilo za isti cilj koji se mogao postići konvencionalnim oružjem ili gdje bi bez ikakvih distinkcija odnijelo živote vojnika i civila.

Profesor Colangelo tvrdi kako obveza poštivanja zakona kreće od samog vrha i spušta se prema dnu zapovjednog lanca pa bi tako bilo tko tko bi sudjelovao u izvršavanju protupravne zapovijedi bio odgovoran za počinjenje ratnog zločina. ‘Njihova obveza je reći ‘ne’, smatra Colangelo.

‘PITAO SAM GA KAKO JE ROCKET MAN’: Trump se rugao Kimu Jong-unu pa se osramotio, evo koja je zapravo istina o sankcijama Sj. Koreji

Povratak na Net.hr