ARHITEKT ZLA

FRANCUSKI ISTRAŽITELJI: ‘Napokon smo otkrili tko je zapravo bio mozak napada na Pariz i gdje se skriva!’

Pet dana prije prve obljetnice terorističkog napada na Pariz, istražitelji su objavili ime čovjeka koji je, vrlo vjerojatno, mozak cijele operacije.

Francuski istražiteljski tim došao je do novih saznanja o prošlogodišnjem pokolju u Parizu, u dvorani Bataclan. Mozak cijele operacije je, kako pokazuju sadašnje informacije, Oussama Atar, rođak braće El Bakraoui koji su poginuli u napadu na Bruxelles.

Atar (32) ima dvojno državljanstvo, marokansko i belgijsko, te se vjeruje kako se sada nalazi u Siriji, na teritoriju pod kontrolom Islamske države.

Je li bio u Parizu?

On je već ranije bio osumnjičen u vezi s napadom na Bruxelles, a sada se čini kako upravo on stoji iza planiranja pokolja u Bataclanu. Još nije poznato je li Atar, koji koristi i pseudonim Abou Ahmad, prošlog studenoga bio u Parizu ili je napade planirao iz Sirije.

PRIJE MASAKRA U DVORANI TERORIST JE REKAO: ‘Što radite u Siriji? Sada ćete platiti!’

‘On je jedini koordinator iz Sirije kojeg je istraga prokazala’, rekao je neimenovani izvor AFP-u. Istražitelji su već ranije sumnjali kako je napad bio koordiniran iz Sirije, ali ovo je prvi put da znaju identitet te ili jedne od tih osoba.

Obljetnica tragedije

Francuska se priprema za obilježavanje prve obljetnice ovog krvavog pohoda na glavni grad. Dvorana Bataclan, u kojoj je ubijeno 90 ljudi, ponovno će biti otvorena u subotu, posebni Stingovim koncertom.

Povratak na Net.hr