Nazivaju ih 'putujućim novčanicima', i to s dobrim razlogom!

Slika glasnih, nepristojnih Kineza koji pljuju po cesti i putuju u velikim grupama, već se godinama polako gubi. Zbog toga, ali i zbog punih novčanika, Kinezi postaju sve omiljeniji gosti u Europi.

”Bilo je jako zabavno voziti bicikl u Stuttgartu i u Alpama; pod vedrim nebom, u predivnoj prirodi. Jednostavno fantastično!“, priča Miao Lilongs sa sjajem u očima za Deutsche Welle.

Ovaj 32-godišnji Kinez već je po drugi put došao u Europu. Ovdje uživa u svježem zraku i u atmosferi europskih gradova. On si ovakvo putovanje može i priuštiti – baš i mnogi drugi Kinezi.

Naime, prema navodima Kineskog nacionalnog turističkog ureda, 2013. godine je oko 97 milijuna Kineza putovalo u inozemstvo. To je za oko 14 milijuna više nego godinu dana ranije. Spomenuti Ured prognozira kako bi tijekom ove godine se ova brojka mogla popeti i na više od 100 milijuna.

Sve više Kineza putuje individualno, bez grupe

U Kini se Miao koristi automobilom. Vožnja bicikla je tek njegov hobi kojim se bavi kada je na putovanju, na odmoru.

”S obzirom da znam nešto engleskog, u pravilu se na putovanjima dosta dobro snalazim… osim kada moram naručiti jelo. Ponekad niti nakon ručka još uvijek ne znam što sam to zapravo pojeo”, kaže Miao s osmjehom i dodaje da to međutim nije nimalo strašno – naprotiv, ovako ima osjećaj da na autentičan način putuje i upoznaje zemlju i običaje.

”Jezične barijere su prilikom putovanja po Europi još uvijek najveći problem. Zato većina Kineza najradije putuje u grupi, s vodičem”, kaže Jiang Jiji, voditelj odjela za međunarodni turizam na Kineskoj turističkoj akademiji, jedne od znanstvenih institucija turističkog ureda. No, kako kaže, i ovaj trend se ipak polako mijenja.

Još uvijek nisu na dobrom glasu, no i to se mijenja

Kineski turisti u Europi međutim nisu na baš dobrom glasu. Oni vrijede kao jako glasni i prilično nepristojni. Uobičajeni sliku neciviliziranog kineskog turista koji pljuje po cesti ili u restoranu dovikuje konobaru, kineska vlada u posljednje vrijeme nastoji promijeniti.

Tako je primjerice u listopadu prošle godine na snagu stupio prvi turistički zakon u Kini. On se odnosi na Kineze koji putuju u inozemstvo.

”Grupe kineskih turista koje se sastoje od 30 do 40 osoba su prevelike. I ukoliko tada još svi glasno govore i galame, tada posebno upadaju u oči”, kaže Wolfgang Georg Arlt, voditelj Instituta za istraživanje turizma u inozemstvu koje se, između ostalog, bavi i proučavanjem ponašanja kineskih turista.

”No, s druge strane, u Europu dolazi sve više manjih grupa ili osoba koje putuju same. To su uglavnom iskusni putnici i vjerojatno kao takvi ne upadaju u oči i ne doživljava ih se kao Kineze”, dodaje Artl.

A što Kineze najviše zanima u Europi? I ovdje se trend mijenja posljednjih godina. Dok su ranije najradije obilazili kulturne i ine spomenike, oni sada prvenstveno žele doživjeti što je više moguće toga. Žele se skijati, posjetiti utakmicu njemačke prve nogometne lige ili pak – provozati se njemačkim autocestama.

Putujući novčanici

Kinezi najčešće nemaju mnogo vremena za putovanja. No, utoliko više imaju novca kojeg u tih nekoliko dana mogu potrošiti. Već 2012. godine su upravo Kinezi srušili Nijemce s prijestolja prvaka svjetskih putnika. Prema navodim kineskih turističkih ureda, oni u inozemstvu, na putovanjima potroše oko 102 milijuna dolara godišnje, što je za oko 20 posto više nego što to učine Nijemci. Stoga i ne čudi njihov nadimak ”putujućih novčanika”.

http://www.dw.de/kineski-turisti-osvajaju-svijet/a-17458210

Povratak na Net.hr