IZJAVA RAZDORA

VUČIĆ O IZETBEGOVIĆEVOJ IZJAVI: ‘Njegova najava priznanja Kosova nosi dalekosežne posljedice’

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u utorak da će izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznanju neovisnosti Kosova imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

“Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija”, rekao je Vučić komentirajući Izetbegovićevo stajalište u intervjuu za Deutsche Welle (DW) da je BiH već trebala priznati Kosovo.

BAKIR IZETBEGOVIĆ: ‘Što ako Republika Srpska proglasi neovisnost? Izgubit će – nadam se politički, a ne vojno’

Beogradski mediji prešutjeli dio Izetbegovićeve rečenice

“Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo biti priznato. Sad će se naljutiti naše kolege Srbi, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović za DW. On je na izravno pitanje o tome “hoće li BiH, u jednom trenutku, priznati Republiku Kosovo”, odgovorio: “Nadam se – da”, ali većina beogradskih medija u prvim izvješćima nije tako citirala njegovu izjavu, prešutivši “nadam se”.

“Taj intervju komplicira mnogo toga u regiji”, rekao je Vučić danas novinarima, ocijenivši da je intervju “kompleksan” te da će imati dalekosežne političke i druge posljedice.

Srbijanski šef države ustvrdio je kako bi on, da je rekao kako treba priznati nezavisnost Republike Srpske, završio u Den Haagu.

Vučić je najavio da će Srbija sve ozbiljno sagledati i dati odgovor, sugerirajući kako je jasno da se treba osloniti na vlastite snage jer, kako je rekao, “nećemo imati potporu međunarodne zajednice”.

BURNE REAKCIJE BEOGRADA NA IZETBEGOVIĆEVU IZJAVU: ‘To je najteži udarac koji susjed može nanijeti Srbiji’

“Ta je izjava ozbiljnija nego što možemo sagledati”

Vučić ocjenjuje kako je Izetbegovićeva izjava “ozbiljnija nego što bilo tko u Srbiji u ovom trenu može sagledati”.

Glavni tajnik srbijanskog predsjednika Nikola Selaković poručio je ranije danas za Radio-televiziju Srbije kako je Vučić u svakoj prilici naglašavao “podršku teritorijalnom integritetu BiH, i onda kada mu to nije donosilo političke poene”, te da je “izražavao spremnost saslušati i razumjeti potrebe bošnjačkog naroda u BiH i u Srbiji”.

Selaković je kazao kako srbijanskog šefa države “boli i licemjerstvo međunarodne zajednice koja ima dvostruka mjerila kada je u pitanju Srbija”.

“Ono što ja najopasnije kod ovog intervjua jest što on govori o pravoj namjeri jednog od predstavnika naših susjeda, da se ne poštuje teritorijalni integritet Srbije”, rekao je Selaković.

VUČIĆ NAPAO EU ČELNIKE: ‘Kako to da Katalonija ne može, a Kosovo može – i to bez ikakvog referenduma’

Zanemarili činjenicu da su drugi već priznali Kosovo

Srbijanski dužnosnici u svojim komentarima zanemarili su činjenicu kako su sve druge države nastale na području bivše Jugoslavije odavno priznale kosovsku neovisnost, a to ni na koji način nije ugrozilo njihove odnose s Beogradom.

U slučaju BiH problem je, kao i u svemu drugome, u činjenici da je za takav čin potrebna suglasnost dužnosnika iz reda sva tri konstitutivna naroda, a srpski predstavnici uporno odbijaju mogućnost priznanja Kosova vezujući to po automatizmu za stajalište vlasti u Srbiji.

Izetbegovićevu izjavu srbijanska agencija Tanjug interprerirala je kao njgeovo izravno inzistiranje na priznavanju Kosova i najavu da će se to uskoro dogoditi. Iz Izetbegovićeva ureda istodobno je objavljeno priopćenje u kojemu je istaknuto kako je riječ o krivotvorenom prenošenju njegova intervjua, čime je bespotrebno prouzročen verbalni rat.

“Agencija Tanjug prenijela je netočno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu bit izjave”, stoji u priopćenju iz Predsjedništva BiH, u kojemu se dodaje kako su uredništvo srbijanske agencije upozorili na tu činjenicu, no umjesto da isprave očevidno lažnu vijest u Tanjugu su, tvrdi se, “nastavili obmanjivati javnost, izvrtati činjenice i plasirati nove neistine. Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogriješio, nego da iza svega stoji nečija namjera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije te baci sjenka i kreira loše ozračje uoči posjeta Predsjedništva Bosne i Hercegovine Beogradu”, stoji u priopćenju.

SRPSKI MINISTAR ODUŠEVLJENO SAZVAO HITNU PRESICU PA OBJAVIO: ‘Surinam je povukao priznanje Kosova’

Čović: Imamo jasno stajalište u odnosu na Kosovo

Bosna i Hercegovina svoju će međunarodnu politiku voditi tako da ne ugrožava odnose sa susjednim državama i na isti način odnosit će se i prema pitanju priznavanja Kosova kao neovisne države, izjavio je u utorak u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

“Imamo jasno stajalište u odnosu na Kosovo. Odnosi prema Kosovu bit će onakvi kakve moramo usuglasiti s prijateljima”, kazao je Čović novinarima u Sarajevu komentirajući zaoštravanje retorike u odnosima sa Srbijom nakon različitih tumačenja izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovća.

Čović je u utorak novinarima potvrdio kako bi članovi Predsjedništva BiH trebali putovati u uzvratni službeni posjet Srbiji 6. prosinca. Očekivalo se kako će to biti prigoda za konačni politički dogovor o međudržavnoj granici, što sada može biti dovedeno u pitanje, iako za sada nema najave odgađanja posjeta. Čović je kazao kako se ipak nada “mudrom načinu vođenja politike u Srbiji” što bi spriječio pogoršanje međudržavnih odnosa.

“U BiH nije realno tražiti nešto što bi utjecalo na odnose sa susjedima”, kazao je Čović.

Potvrdio je ipak kako dobar dio problema s kojima se BiH suočava potječe iz narušenih odnosa unutar te zemlje pa i u samom državnom vrhu, čija tri člana sve više vode samostalne politike.

“Jasno je da je povjerenje (u Predsjedništvu BiH) na dosta niskoj razini”, potvrdio je Čović novinarima.

IZETBEGOVIĆ TVRDI DA SU SRBI PLASIRALI LAŽNU VIJEST: ‘Umjesto da je ispravite, vi nastavljate obmanjivati. Imate nečasne namjere’

 

 

Povratak na Net.hr