NEONACISTI U VLASTI

I SLOVAČKA IMA LJUDE U CRNOM: Stranka kojoj je na čelu štovatelj lika i djela Adolfa Hitlera ušla u parlament

Čak 14 mjesta u slovačkom parlamentu dobila je ultranacionalistička stranka Naša Slovačka, koju predvodi Marian Kotleba, koji je do izbora bio prvi čovjek Banske Bistrice.

Ovu stranku nerijetko se opisuje kao neonacističku, a sada će aktualni premijer Robert Fico, čija je stranka pobijedila na subotnjim izborima, s njom morati tražiti koaliciju ne bi li ostvario parlamentarnu većinu.

Crne odore

Marian Kotleba, kako prenosi BBC, doista je svojevremeno bio neonacist. Još donedavno moglo ga se viđati odjevenog u crnu odoru Hlinkove garde, koja je postojala od 1939. do 1945. godine te je davala podršku Hitlerovom režimu. Pripadnost toj gardi kažnjavala se kasnije s pet do 20 godina zatvora.


 

Kotlebini sljedbenici prihvatili su odijevanje, pozdrave, simbole i retoriku države iz tog vremena, u kojem je Slovačka, kako su isticali, po prvi put imala neki oblik suvereniteta.

No, to je bila autoritarna vlast izgrađena po uzoru na fašističku Njemačku, a Hlinkova garda borila se protiv neprijatelja režima, mahom Židova.

Taj je režim Kotleba, kao i 13 članova njegove stranke koji su uspjeli ući u parlament, štovao. Svojevremeno je izjavio da je to bilo vrijeme u kojem se “živjelo kao u raju”.

Povratak na Net.hr