DA, MISLE NA AMERIKU

I OVO SE DOGAĐA: Kuba šalje vojsku diljem zemlje, pripremaju se za ‘moguć sukob i akcije od strane neprijatelja’

Nakon što su SAD i Kuba nakon više od 50 godina ponovno uspostavile diplomatske odnose, Kubanci su zabrinuti da bi novi američki predsjednik Donald Trump mogao sve to baciti u vjetar i izbrisati njihove nade za prosperitetniju budućnost i normalne odnose s Washingtonom, pišu CBS news.

Kubanska vlada najavila je zato petodnevne vojne vježbe diljem zemlje kako bi se trupe pripremile za moguć sukob i ‘različite akcije od strane neprijatelja’. Kubanska vlada nije vojne vježbe povezala s predsjedničkom pobjedom Donalda Trumpa, ali najava dolazi gotovo istovremeno s novim američkim predsjednikom. To je sedmi put da Kuba najavljuje ovakve strateške vojne vježbe, a u prošlosti su one često bile odgovor na tenzije s SAD-om.

Slijedi li ponovno zatvaranje?

Trump je obećao da će povući otvaranje SAD-a prema Kubi koje je započeo predsjednik Obama, osim ako se kubanski predsjednik Raul Castro ne složi s više političkih sloboda na otoku, što se smatra nemogućim. Mnogi Kubanci već su rekli da se boje da će se dosadašnja poboljšanja kvalitete života do kojih je došlo nakon otvaranja Americi ubrzo izgubiti.

CUBA-US-OBAMA-CASTRO

‘Ako nam oduzme i taj mali napredak kojeg smo postigli, to će nas povrijediti’, rekao je taksist Oriel Iglesias Garcia i dodao da će turizam krenuti silaznom putanjom, što će biti vrlo loše za Kubu.

POVIJESNI POSJET OBAME KUBI: Nakon gotovo stotinu godina jedan je američki predsjednik šetao Havanom

Prva ovakva vojna vježba na Kubi organizirana je 1980. godine nakon izbora Ronalda Reagana za američkog predsjednika.

Građani su tada upozoreni da će vježbe uključivati i ratni materijal i eksplozije, ukoliko to bude potrebno.

‘Normalno je da su ljudi zabrinuti. Ovo je početak novog poglavlja’, rekao je član komunističke stranke i politolog Esteban Morales.

Kubanski diplomat Carlos Alzugaray rekao je da bi Trumpova pobjeda mogla pogodovati nekima u vodstvu Kube koji su bili zabrinuti prevelikim približavanjem dvaju zemalja.

‘Mnogi Kubanci smatraju da je situacija sukoba bolja za revoluciju’, rekao je Alzugaray.

CUBA-US-OBAMA-BASEBALL

 

Povratak na Net.hr