banner

IZLOŽBA U LOUVREU

HRVATSKA U CENTRU PARIZA: Premijer otvorio izložbu fotografija ‘Hrvatska, puna boja’

Premijer je na otvaranju izložbe spomenuo i hrvatske nogometaše i tenisače kao promotore Hrvatske

U atraktivnom pariškom prostoru u sklopu jednog od najposjećenijih muzeja svijeta Louvrea premijer Andrej Plenković u utorak navečer otvorio je izložbu fotografija Davora Rostuhara “Croatie. Pleine de couleurs./Hrvatska, puna boja” čiji je cilj turistička promocija i jačanje prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu.

NEUGODNJAK ZA PLENKOVIĆA U PARIZU: Iseljenik se obrušio na premijera; ‘Čak 10 posto Hrvata je pobjeglo zbog njegove vlade’

‘Hrvatska iz zraka’

Izložba s 26 fotografija velikog formata u prostoru trgovačkog centra Carrousel du Louvre, u sklopu istoimenog muzeja, prikazuje sve hrvatske regije, prirodne ljepote, tradiciju, običaje i ljude s bojama svih godišnjih doba. To je dio velikog projekta “Hrvatska iz zraka” fotografa, putopisca i avanturiste Rostuhara, o čemu je i National Geographic izdao prvu fotomonografiju iz Hrvatske. Zbog toga, a i jer se radi o kvalitetnim snimkama koje je Rostuhar pripremao sedam godina koristeći razne, pa i nove tehnologije snimanja iz zraka dronovima, organizatori Hrvatska turistička zajednica (HTZ) s predstavništvom u Francuskoj (u Parizu ) i Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) odabrali su tu izložbu za promociju pred svjetskom publikom u Parizu.

HTZ

Iskorak u promociji

Prostor u kojem se izložba održava do 20. studenoga godišnje posjeti više od tri milijuna ljudi iz Francuske i cijelog svijeta, i svi koji idu u muzej tuda prolaze, pa organizatiri očekuju da će izložbu vidjeti nekoliko milijuna ljudi. Dobiti termin u tom prostoru nije jednostavno i čeka se dugo, te je stoga ocijenjeno da je to veliki iskorak u promociji Hrvatske, o kojoj će se tijekom trajanja izložbe u tzv. hrvatskom kutku dijeliti promotivni materijali.

Sport kao promotor

Otvarajući izložbu premijer Plenković je iskazao zadovoljstvo što se Hrvatska predstavlja pored poznate staklene piramide Louvrea.

“Ovo je izvrsna prilika za promociju hrvatskog kulturnog naslijeđa i krajeva”, kazao je premijer, spomenuvši i nogometaše i tenisače kao odlične promotore Hrvatske.

Naglasio je i da turizam u Hrvatskoj čini 20 posto BDP-a, a autoru Rostuharu je čestitao na izložbi i drugim pothvatima.

MACRON DOLAZI U HRVATSKU: Službenog posjeta nije bilo 18 godina, najavio i o kojim temama će se pričati

‘Hrvatska je u Parizu kao kod kuće’

Gradonačelnik Prvog pariškog arondismana Jean-François Legaret zahvalio se Hrvatskoj na izložbi ispred Louvrea, uz poruku da je Hrvatska u Parizu kao kod kuće. “Hrvatska je puna kulturnih vrijednosti i ljepota i boja koje ste i ovdje pokazali i želim vam uspjeh u svemu kao i da i dalje jačamo našu komunikaciju i suradnju”, rekao je.

U ime organizatora direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristijan Staničić i direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld naglasili su važnost francuskog tržišta kao rastućeg za hrvatski turizam.

HTZ

Važno tržište

“Ponosni smo što možemo promovirati Hrvatsku u srcu Pariza, jer je Francuska za hrvatski turizam jedno od važnijih tržišta, s kojeg ove godine bilježimo rast od 8 posto u noćenjima. Francuzi prepoznaju Hrvatsku kao zemlju bogate kulturno-povijesne baštine i kvalitetne eno-gastronomije, a veseli što osim u Dubrovnik i Split sve češće dolaze i u Zagreb, Istru, Kvarner i Slavoniju”, kazao je na otvorenju Staničić.

Ocjenjujući da je izložba u Parizu jedinstvena prilika da se Hrvatska kulturom predstavi publici iz svijeta, Bienefeld je rekla da “vjeruje da će i izložba zainteresirati i privući nove posjetitelje u Zagreb te nastaviti turistički rast koji glavni grad Hrvatske, kao najznačajnije kulturno odredište, ostvaruje iz mjeseca u mjesec“.

PLENKOVIĆ IZNIMNO ZADOVOLJAN SASTANKOM S MACRONOM: ‘Pričali smo i o izborima u BiH, pokazao je razumijevanje’

Uzvanici iz javnog života

Na samom otvorenju priređena je i eno-gastro promocija s hrvatskim delicijama i vinima, svirali su “Kraljevi ulice”, a među oko 300 uzvanika bili su brojni iz francuskog i pariškog javnog života, turistički partneri i mediji te iz Hrvatske predstavnici organizatora, gospodarstva i hrvatske vlade na čelu s premijerom Plenkovićem uz kojeg su još bili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar turizma Gari Cappelli.

HTZ

Moguće investicije

Plenković je time završio jednoipoldnevni posjet Parizu, tijekom kojeg se susreo s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a gospodarstvenici u organizaciji HGK razgovarali o suradnji i mogućnostima investiranja u Hrvatskoj.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr