Globalna praonica

HRVATSKA ČISTA – ZASAD: Banke i i tvrtke iz 96 zemlja svijeta ruskim kriminalcima oprale 80 milijardi dolara

Britanske velike banke oprale su 740 milijuna dolara ruskim kriminalcima koji su povezani s ruskom vlastima i KGB-om, a u iznošenju više milijardi dolara sudjelovale su i druge tvrtke sa sjedištem ili poslovnicama u Velikoj Britaniji .

Lloyd, Barclay, Kraljevska banka Škotske. HSBC, samo su neke od 17 novčanih institucija sa sjedištem ili poslovnicama u Ujedinjenom kraljevstvu koje čeka istraga zbog sumnjivih novčanih transakcija.

HRVATSKI URED ZA SPRJEČAVANJE PRANJA NOVCA: ‘Pratimo aferu ‘Panama Papers’, a do sada smo blokirali 200 milijuna kuna’

Dokumenti koje je Guardian imao na uvid, pokazuju kako je tijekom četiri godine, od 2010. do 2014. najmanje 20 milijardi dolara izneseno iz Rusije, a istražitelji procjenjuju kako bi cifra mogla biti i 80 milijardi. Jedan od vodećih istražitelja ističe kako su sredstva “očito ukradena ili kriminalnog porijekla”. Istraga još pokušava otkriti koji su sve utjecajni Rusi iza operacije koju nazivaju “globalna praonica”. Procjenjuju kako je uključeno najmanje 500 ljudi: od oligarha i moskovskih bankara do ljudi povezanih s FSB-om, nasljednikom KGB-a. Na čelu upravnog odbora jedne od banaka koju se sumnjiči da je povezana s operacijom sjedio je i Igor Putin, rođak najmoćnijeg čovjeka u Rusiji.

Osim banaka. važnu ulogu na putu nova imale su i tvrtke registrirane u Britaniji. Pravi vlasnici tih tvrtki su za sada nepoznati zbog kontroverznih zakona o offshore kompanijama koji im jamči anonimnost.

Istraga je tri godine provođena u Latviji i Moldaviji, a od tamo je trag vodio u više od 96 zemalja svijeta. Za sada nema podataka da je i Hrvatska na popisu zemlja koje su primale novac ruskih kriminalaca, no novac je odlazio u susjednu Sloveniju i BiH, piše OCCRP, koji je u infografici i objasnio kako je izgledalo pranje novca preko Moldavije.

Povratak na Net.hr