TUŽILA GA

IVA IZ MELBOURNEA OD POSLODAVCA TRAŽI MILIJUN DOLARA: ‘Vrijeđao me jer sam Hrvatica!’

Hrvatica iz Melbournea tuži svog poslodavca za više od milijun dolara jer ju je, kako kaže, vrijeđao na temelju etničkog podrijetla. Zbog zlostavljanja je završila na bolovanju, a potom joj je odobrena invalidska mirovina.

Bivša djelatnica australskog poreznog ureda Iva Ilijevski, koja živi u Melbourneu, tvrdi da je šest godina vrijeđana i ponižavana zbog svog hrvatskog podrijetla te je stoga odlučila tužiti poslodavca i tražiti odštetu veću od milijun dolara, piše Cambera Times.

Ilijevski u svojoj tužbi tvrdi kako joj je šef od 2006. do 2012. upućivao sljedeće komentare:

“Živiš li kao pravi primitivac, u kući na dva kata ukrašenoj lukovima i lavovima?”

“Živiš li u kući od 100 kvadrata s lavovima i lukovima?”

“Imaš previše novca.”

“Novac, novac, novac, to je sve o čemu vi primitivci razmišljate.”

“Svi Europljani misle samo o novcu.”

U tužbi se također navodi kako je šef Ilijevski ismijavao dok je s roditeljima preko telefona razgovarala hrvatski. Bilo je to u vrijeme kada je njezin otac bio teško bolestan, a ni jedno od roditelja inače ne govori engleski.

Iva Ilijevski je potkraj 2012. godine otišla na bolovanje. Nakon što joj je dijagnosticirana anksioznost, opsesivno-kompulzivni poremećaj te još neke tegobe, odobrena joj je invalidska mirovina. Ona tvrdi kako je zdravstvene tegobe “zaradila” zahvaljujući svom šefu i radnom okruženju.

Sud je odbacio njezinu tvrdnju da je u njezinu slučaju poslodavac prekršio sporni članak 18c Zakona o rasnoj diskriminaciji, koji govori o uvredi na osnovi rase, boje kože ili etničkog podrijetla.
No, Ilijevski nastavlja progon pa će se slučaj ponovno naći pred sudom u Melbourneu.

Povratak na Net.hr