JOSIP JURATOVIĆ

HRVAT IZ NJEMAČKOG SPD-a O IZBORNOM KRAHU: ‘Presudili su nam i izbori u Francuskoj’

Josip Juratović, Hrvat i dosadašnji zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu komentirao je rezultat parlamentarnih izbora u Njemačkoj na kojiam je njegova stranka doživjela povijesni krah s najgorim rezultatom od 1949. godine.

U razgovoru za Al Jazeeru Balkans Juratović je kazao kako je jako iznenađen izbrnim rezultatima.

UŽIVO: IZLAZNE ANKETE – MERKEL POBIJEDILA, ALI PODBACILA: Ultradesničari postali treća politička snaga u zemlji

“Poraz ultradesnice u Francuskoj smanjio je napetost u Njemačkoj”

“Teme koje su bitne za socijalnu pravdu, a koje zastupa SPD, nisu mogle doći do izražaja tako da mi je žao zbog toga. Nadam se da ćemo još koji postotak dobiti na kraju”, kazao je Juratović čiji je SPD ostvario najgori poslijeratni izborni rezultat osvojivši tek 20 posto glasova.

“U siječnju i veljači još smo bili na razini od 30 posto pri čemu je popularnost Martina Schulza (šef SPD-a, nap.a.) i Angele Merkel bila na istom nivou. Nije nam uspjelo probiti socijalne teme u prvi plan. Osim toga, izbori u Francuskoj su donijeli poraz tamošnje ultradesnice, pa je pitanje ultradesnice i u Njemačkoj oslabilo. Time je oslabila i napetost u Njemačkoj pa je Merkel uspjela dobiti većinu za sebe”, kazao je Juratović za Al Jazeeru Balkans.

NA PRIJEDLOG HRVATA U BUNDESTAGU: Njemačka dijeli radne dozvole strancima

“Imamo 20 posto građana koji žive na rubu siromaštva”

Na pitanje tko bi mogao sastaviti vladu, Juratović je kazao da po svemu sudeći ni velika koalicija neće biti dovoljna.

“Sve u svemu bit će jako tijesno, a s AfD-om nitko ne želi i neće koalirati i velika je vjerojatnost da će biti koalicija triju stranaka”, napomenuo je Juratović.

On smatra da bi u novom mandatu Angele Merkel na vidjelo trebale doći teme koj su dosad gurane pod tepih.

“To je prije svega socijalna pravda jer Njemačka je bogata zemlja, ali nisu svi bogati. U prosjeku je Njemačkoj dobro, ali imamo 20 posto građana koji žive na rubu siromaštva. Isto tako, trebamo se pobrinuti za budućnost Europe koja ovisi o suradnji Francuske i Njemačke i još par zemalja, kako stabilizirati Europu i kako povećati zaposlenost na jugu Europe”, konstatirao je Juratović.

UREDNIK DW-a O IZBORIMA U NJEMAČKOJ: ‘Ovo je gorka pobjeda za Merkel, život će joj se zakomplicirati’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr