'Vidio sam desetke obezglavljenih tijela, ljude odsječenih udova, izvađenih očiju'

Oni koji su preživjeli borbe u Kobaniju ispričali su o užasu kojem su svjedočili nakon što su snage Islamske države zauzele neke dijelove grada.

Izbjeglice u turskom Surucu rekli su kako su vidjeli na stotine izmasakriranih tijela. Amin Fajar, jedan je od onih koji su uspjeli izvući se iz Kobanija i dočepati se turske granice, no prizore koje je tamo vidio neće tako lako zaboraviti, javlja Independent. ”Vidio sam na desetke, možda stotine obezglavljenih tijela. Drugima su bile odsječene ruke ili noge, a vidio sam i žrtve kojima su odjekli jezik ili izvadili oči. Te prizore neću zaboraviti dok sam živ”, kaže Fajar.

S druge strane, kurdski borci tvrde da su ostvarili prve uspjehe u bitki za grad Kobani na sirijsko-turskoj granici jer osim što su se oduprli napadima džihadista Islamske države uspjeli su prodrijeti u komercijalnu zonu sjeveroistočno od grada i ući u područje jugozapadno od Kobanija, izvješćuje u ponedjeljak agencija dpa pozivajući se na kurdske dužnosnike i Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Ubili 138 džihadista u posljednjih 48 sati

Idris Nasan, dužnosnik u gradskoj vladi, kazao je da su nakon žestokih obračuna tijekom noći borci kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) ušli u komercijalnu zonu, prisilivši borce IS-a na povlačenje, a prodrli su i u područje jugozapadno od grada.

Sirijski opservatorij za ljudska prava javlja da su borci YPG-a osvojili dva položaja IS-a južno od grada. YPG tvrdi da su njegovi borci u posljednjih 48 sati ubili 138 džihadista.

Ta nevladina udruga također javlja da su Kurdi napredovali na bojnom polju nakon intenzivnih zračnih udara međunarodne koalicije predvođene SAD-om na položaje IS-a istočno i južno od grada.

Dogovor dviju frakcija

I dok se borbe nastavljaju, vođe sirijskih Kurda trebali bi se u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, sastati s vođom iračkih Kurda Masudom Barzanijem kako bi razgovarali o premošćivanju jaza između dviju frakcija.

Kurdsko Nacionalno vijeće (KNC), blisko Barzaniju, optužilo je YPG i Stranku demokratskog jedinstva (PYD) da su Kobani i ostale gradove dovele u pogibeljnu situaciju ne dozvolivši KNC-u da se uključi u borbu.

Kobani je zbog borbi napustilo oko 200.000 ljudi, uglavnom Kurda, koji su izbjegli u Tursku.

Povratak na Net.hr