JE LI PREKASNO?

HOLOKAUST: Optužen još jedan nacistički čuvar iz Auschwitza

Njemački sud optužio je 92-godišnjaka iz Hanaua kraj Frankfurta zbog sudjelovanja u holokaustu u koncentracijskom logoru Auschwitz.

Ovaj put riječ je o jednom od čuvara logora koji je u vrijeme zločina imao 19 i 20 godina. Ova je optužnica stigla u srijedu, na dan kada je Oskar Gröning “računovođa iz Auschwitza” osuđen na četiri godine zatvora.

Nadzirao transport logoraša

Identitet ovog muškarca nije otkriven, a njemački mediji pišu da je bio zadužen za nadzor transporta logoraša iz Berlina, tranzitnih logora u Drancy u Francuskoj i Westerborka u Nizozemskoj. Prema pisanju njemčkih medija, najmanje 1075 ljudi ubijeno je u plinskim komorama odmah po dolasku na odredište.

Policija je pretraživala dom ovog optuženika 2014. godine i to nakon pritiska Središnjeg ureda za istraživanje zločina nacional-socijalizma u Ludwigsburgu. Nastojali su identificirati sve čuvare logora smrti nakon što je  John Demjanjuk osuđen 2011. godine zbog sudjelovanja u ubojstvu gotovo 30,000 Židova u  Sobiboru u Poljskoj. Demjanjuk je umro prije nego je doznao ishod žalbe na presudu.

Povratak na Net.hr