KRAĐA TAJNIH KODOVA

HOĆE LI SE AMERICI DOGODITI NOVI SLUČAJ SNOWDEN? FBI u tajnosti uhitio zaposlenika NSA zbog krađe tajnih kodova

FBI je u tajnosti uhitio još jednog zaposlenika tvrtke Booz Allen Hamilton koji je radio na poslovima unutar Nacionalne sigurnosne agencije, pod optužbom da je iz NSA ukrao kodove za hakiranje računalnih sustava Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje.

Riječ je o 51-godišnjem Haroldu Thomasu Martinu III, osumnjičenom za krađu tajnih kompjuterskih kodova koje je agencija koristila za ulazak u kompjuterske sustave stranih neprijatelja.

Kako je priopćilo Ministarstvo pravosuđa, istražitelji su pretražili Martinov dom u Marylandu 27. kolovoza. Tamo su pronašli brojne tiskane i digitalne dokumente s oznakom visoke tajnosti.

Ukrao kodove i imovinu

Osim dokumenata, istražitelji kažu da je Martin od američke vlade ukrao i imovinu u vrijednosti većoj od tisuću američkih dolara. Temeljem optužbi za krađu vladina vlasništva i neovlaštenog uklanjanja i zadržavanja materijala, mogla bi ga čekati zatvorska kazna od maksimalno godinu dana.

FBI-jev specijalni agent Jeremy Bucalo rekao je da je kradljivac najprije zanijekao da je određene informacije ponio kući, no kasnije je ipak priznao, rekavši da je znao da to ne smije učiniti.

Još jednom se osramotili

Ako se pokaže točnim informacija da je još jednom insajder uzeo podatke iz NSA, bit će to velika sramota za Nacionalnu sigurnosnu agenciju koja se još uvijek oporavlja od objave zviždača Edwarda Snowdena, koji je 2013. novinarima predao dokumente koji dokazuju tajna nadziranja NSA.

 

Edward Snowden Speaks Via Video Conference At Launch Of Campaign Calling On Obama To Pardon Him

SNOWDEN KAŽE DA JE NE KORISTITE NI ZA ŽIVU GLAVU: Google predstavio Allo, pametnu aplikaciju za dopisivanje

EDWARD SNOWDEN: ‘I izvanzemaljci kodiraju poruke pa mislimo da su pozadinsko zračenje’

Povratak na Net.hr