PRVI PUT U SUDNICI

HOĆE LI PRIZNATI KRIVNJU ILI ĆE ODBACITI OPTUŽBE? Danas će se pred sudom naći policajac koji je ubio Georgea Floyda

Policajac će se izjasniti osjeća li se krivim za ubojstvo nenaoružanog crnca ili će pak odbaciti optužbe

Derek Chauvin, policajac koji je optužen za ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu danas će se prvi put naći pred sudom, javlja Good Morning America.

Policajac će se izjasniti osjeća li se krivim za ubojstvo nenaoružanog crnca ili će pak odbaciti optužbe. Snimka na kojoj Chauvin kleči na vratu Afroamerikanca obišao je i zgrozio cijeli svijet te potaknuo mase na masovne prosvjede protiv rasizma. Prosvjedi su se iz SAD-a, “pretočili” i u druge krajeve svijeta.

POLICAJAC OPTUŽEN ZA UBOJSTVO ZBOG NASILNOG PRIVOĐENJA: Policija u početku tvrdila da se žrtva opirala, no snimka je sve razotkrila 

Podsjetimo, Floyd je uhićen nakon što je policiji prijavljeno korištenje krivotvorenog novca u lokalnoj trgovini. Na lice mjesta došla su četvorica policajaca među kojima i Chauvin. Tijekom uhićenja Chauvin je oborio Afroamerikanca te mu čak devet minuta koljenom pritisnuo vrat dok ga je Floyd molio da ga pusti jer ne može disati. “Budi miran”, odgovorio mu je na to Chauvin i nije prestao klečati na njegovu vratu.

Floyd je zbog toga preminuo na putu do bolnice.

Chauvin je 18 godina radio u policijskim snagama Minneapolisa. Tokom njegove karijere protiv njega je podneseno nekoliko prijava. Nisu poznati detalji ovih pritužbi, osim kako su samo dvije od njih rezultirale disciplinskom mjerom. On je prvobitno optužen za ubojstvo trećeg stupnja prema kojem je smrt nastupila “bez namjere”, ali uzrokovana je “počinjenjem djela izrazito opasnog za druge”. Glavni tužitelj u Minnesoti Keith Ellison nadogradio je optužnicu navodeći da je Chauvin počinio nenamjerno ubojstvo drugog stupnja upotrebom sile ili nasilja. Chauvin se također tereti za ubojstvo drugog stupnja koje je definirano kada nekto “stvara nerazuman rizik i svjesno preuzima šansu da nanese smrt ili druge tjelesne ozljede nekom drugome”.

Svaka od ovih optužbi donosi različite kazne. Najteža optužba, ona za ubojstvo drugog stupnja, donosi maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina. Ubojstvo trećeg stupnja kažnjava se zatvorom do 25 godina, novčanom kaznom od 40.000 američkih dolara ili oboje.

Na današnjem suđenju službeno će biti objavljene sve optužbe protiv Chauvina. On će dobiti priliku da prizna krivicu, iako se očekuje da će odbaciti optužbe. Nakon toga će biti zakazano novo saslušanje u roku od 14 dana, dok bi kroz 28 dana sud trebao odlučiti ima li dovoljno dokaza da se Chauvinu sudi za djela koja mu se stavljaju na teret.

Chauvin se trenutno nalazi u pritvoru, a jamčevina za njega iznosi milijun dolara.

NAORUŽANI POLICAJCI GURNULI STARCA NA ZEMLJU: Tvrdili su da se poskliznuo i pao, ali se pojavila uznemirujuća snimka

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr