OBEĆANJA NOVOG PREDSJEDNIKA

HOĆE LI BIDEN ZAISTA DONIJETI PROMJENU U SAD-U? ‘Ovo je kraj ere patološkog laganja, vlastitih interesa i neracionalnih odluka’

Pobjedom Joea Bidena stiže promjena – promjena društveme klime, klimatske politike, ali i promjena onoga što je prihvatljivo, a što nije

Za 70 dana predsjednik SAD-a neće više biti čovjek koji se svađa s kim god stigne, koji vrijeđa preko Twittera, koji mrzi i diskreditira CNN, no obožava Fox News, koji ne vjeruje znanstvenicima, ali vjeruje promicateljima teorija zavjere, koji misli da je koronavirus bezveze te koji je prema ženama otvoreni seksist.

Kako god okrenuli, pobjedom Joea Bidena stiže promjena – promjena društveme klime, klimatske politike, ali i promjena onoga što je prihvatljivo, a što nije. Bidenov plan jest zaliječiti dušu Amerike, obećao je s osmijehom na licu.

ŠTO BIDENOVA POBJEDA ZNAČI ZA HRVATSKU? ‘Već je najavio korjenite promjene, trebalo bi odmah započeti kontakte’

Mnogo razloga za slavlje

Diljem SAD-a slavila se Bidenova pobjeda pa dok su neki slavljem htjeli Donaldu Trumpu poručiti da se Amerika vratila u prave ruke, drugi su kroz glazbu u ples dočekali novu stranicu američke povijesti.

“Znači New York je gorio od sreće u subotu, svi smo bili na ulici. Za nas je ovo velika pobjeda i kraj jedne ere patološkog laganja, gledanja vlastitih interesa i donošenja neracionalnih odluka”, rekla je za RTL Direkt Ula Mikuš iz New Yorka.

“Velik razlog ovdje za slavlje imaju ljudi jer je buduća potpredsjednica prva žena na toj funkciji, prva Afroamerikanka, rođena upravo ovdje u Oaklandu Kaliforniji”, poručila je Anamarija Cvitković iz Oaklanda.

Svi sugovornici RTL-a zaključuju jedno – vlada drugačija energija.

TRUMPOV PLAN PADA U VODU? U Georgiji nema znakova većih nepravilnosti: ‘Vjerujemo da su glasački listići točno izbrojani’

‘Svi u Americi sada žive optimizmom’

“Posljednje četiri godine su bile pune, mogla bih slobodno reći, pune srama. Mislim da u gradu vlada osjećaj ponosa i nade da ponovno imamo neku budućnost”, izjavila je Daphne Klein iz New Yorka.

Novi američki predsjednik i potpredsjednica Kamala Harris zaista predstavljaju neku drugu sliku SAD-a, daleko od čudnih prijateljstava s poznatim neprijateljima, obračuna s medijima, migrantima, sa svim neistomišljenicima.

To je jasno i u Japanu gdje se Trumpove maske povlače iz prodaje dok se Bidenove prodaju kao blesave. Nježnija Bidenova ekspresija mogla bi činiti dobro SAD-au, ali i cijelom svijetu, poručuje Đana Luša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

“Mislim da svi u Americi sada žive s nekim optimizmom i boljim pogledom u budućnost. Prvo što je drugačije jest retorika”, rekla je Luša za RTL Direkt.

Bidenova obećanja

I dok Trump nije raspoložen za razgovor, Biden poručuje: “Prvo i osnovno, dajem vam na znanje da se Amerika vratila”. Vratila se vizija liberalne demokracije koja je na usluzi građanima. Biden je već oformio tim znanstvenika za borbu s pandemijom, a obećao je i veću kontrolu tržišta.

Također, među njegovim obećanjima je i suzbijanje rasizma te da se svima osigura plaćeni porodiljni dopust i omogući obrazovanje i zdravstvena njega. Isto tako, Biden želi SAD okrenuti zelenoj ekonomiji. Dok će unutarnje probleme biti teže rješavati radi omjera snaga u Kongresu, ono što može promijeniti jest odnos Amerike i svijeta.

“Amerika mora biti svjesna da je izgubila poziciju globalnog lidera i da se od nje očekuje određena vrsta vodstva međutim uz snažnu podršku saveznika, to je ono što je nedostajalo Trumpu u vanjskoj politici, previše se izolariao”, poručila je Luša.

Joe Biden obećao je i izlazak iz izolacije i paradigme “Amerika prva”. Ono što će vratiti jest Pariški sporazum o klimi, a vjerojatno i Iranski nuklearni sporazum. Isto tako, neće izaći iz Svjetske zdravstvene organizacije i poništit će zabranu putovanja građana iz sedam većinom muslimanskih zemalja. K tome, Biden je obećao i da će popraviti odnose s EU. Osim geopolitičkih, uslijedit će i promjene u “bijeloj kućici”, što je poznato još iz vremena predizbornih spotova.

Prvi put u povijesti u Bijelu kuću stiže Major, udomljeni pas.

TRUMPOV POSLJEDNJI PREDSJEDNIČKI POTEZ MOGAO BI BITI I NAJKONTROVERZNIJI: Pomilovat će hrpu ljudi, a među njima i – sebe

Povratak na Net.hr