MOSKVA ZABRINUTA

HITNA REAKCIJA: Putin izdao naređenje nakon testiranja H-bombe u Sjevernoj Koreji

Ako se potvrdi da je Sjeverna Koreja doista testitrala hidrogensku bombu, onda je to teško kršenje međunarodnog prava i rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, službeni je stav Ruske Federacije.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, kazao je novinarima kako je službena Moskva “izrazito zabrinuta” informacijama o tome da je Sjeverna Koreja izvela prvo testiranje termonuklearne bombe, prenosi Reuters. Prema njegovim riječima, ruski je predsjednik Vladimir Putin odmah naredio da se provede temeljita seizmološka analiza kako bi se utvrdilo je li Sjeverna Koreja doista testirala bombu.

Moskva poziva na suzdržanost

Potvrdi li se da je testiranje obavljeno, bit će to – stav je službene Moskve – da će Pjongjang biti korak bliže razvoju nuklearnog oružja.

U priopćenju iz Kremlja, službena je Moskva pozvala sve zainteresirane strane na suzdržanost i nepoduzimanje ikakvih akcija koje bi mogle izazvati nekontrolirani rast napetosti u sjeverozapadnoj Aziji.

STRUČNJACI KAŽU DA BLEFIRAJU: Je li Sjeverna Koreja doista detonirala hidrogensku bombu?

Sjeverna Koreja godinama pod sankcijama

Inače, geološke službe Južne Koreje i SAD-a zabilježile su seizmičke aktivnosti nedaleko od severnokorejskog kompleksa za testiranje nuklearnog oružja, prenosi Dnevnik.hr.

Sjeverna koreja već je izvela nuklearne probe 2006., 2009. i 2013. godine, zbog čega je pod sankcijama UN-a.

BURA U SAD: Republikanci okrivili Obamu, Trump pozvao Kinu da obuzda Pjongjang

Povratak na Net.hr