BALKANSKI PUTEVI DROGE

HEROIN U EU STIŽE PREKO TRI RUTE, JEDNA IDE PREKO HRVATSKE: Zanimljiv detalj otkriva zašto je ovdje trgovina drogom najbolje organizirana

Iako se balkanska ruta za krijumčarenje heroina smatra najaktivnijom, stopa zapljena duž ove rute prilično je niska u odnosu na velike količine heroina zaplijenjene u Iranu i Turskoj

U novom izvješću Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) i Europola o europskom tržištu narkotika ističe se kako heroin iz Turske u Europu stiže trima balkanskim rutama od kojih jedna prolazi kroz Hrvatsku. Navodi se kako je balkanska ruta najkraći krijumčarski put za heroin koji stiže iz Afganistana preko Irana i Turske u Europu, ali i za ostale droge.

Istanbul je ključna točka na tom putu gdje se orkestriraju pošiljke heroina u EU, navodi se u izvješću te podsjeća na to da je prije nekoliko godina Turska zaplijenila najveću količinu heroina u zadnjih deset godina, pišu Nezavisne novosti.

BALKANSKOM RUTOM NE IDU SAMO MIGRANTI: Koridorom na kojem je i Hrvatska godišnje prođe droga vrijedna 20 milijardi dolara

Preko Hrvatske i Slovenije do Italije ili Austrije

“Heroin se može isporučiti iz Turske na tržišta EU-a koristeći tri grane balkanske rute. Jedna prolazi kroz Grčku, Albaniju i/ili Italiju, koristeći pomorski i kopneni prijevoz. Druga prolazi kroz Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju pa u Italiju ili Austriju. Treća vodi u Mađarsku, Austriju, Češku, Poljsku ili Njemačku”, stoji u izvješću ECMDDA i Europola.

Dodaje se kako dostupne informacije sugeriraju da heroin većinom ulazi u EU na kopnenim graničnim prijelazima u Bugarskoj i Grčkoj.

“U nekim slučajevima heroin se privremeno čuva u skladištima na području Balkana prije daljnjeg transporta”, stoji u izvješću.

Iako se balkanska ruta za krijumčarenje heroina smatra najaktivnijom, stopa zapljena duž ove rute prilično je niska u odnosu na velike količine heroina zaplijenjene u Iranu i Turskoj.

“To sugerira da je trgovina heroinom preko Balkana dobro organizirana”, zaključuje se u izvješću.

SVE JE VIŠE HEROINA U HRVATSKOJ, I SVE JE ČIŠĆI: Najmlađi ovisnik ima tek 13 godina, jedna županija opasno prednjači u drogiranju

Balkan je najpogodnija kopnena veza za put droge

Heroin se na balkanskoj ruti uobičajeno krijumčari skriven u autobusima, automobilima, a naročito kamionima. Zapadni Balkan obilježen je kao ključna tranzitna regija za drogu koja stiže u Europsku uniju.

Marko Nicović, član Svjetskog udruženja šefova policija, kazao je za banjalučke Nezavisne novine da je Zapadni Balkan najpogodniji prostor za šverc droge prema EU-u jer je najkraća kopnena veza između Azije i Europe. On smatra kako političke pretpostavke često sprječavaju bolju suradnju policijskih agencija na našim prostorima.

“Uvijek kada neka policija traži od druge informativnu ili neku drugu pomoć, to se najprije promatra u političkom, a tek onda u kriminalističkom kontekstu. To je jedan od problema suradnje policija iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i drugih”, kazao je Nicović.

BALKANSKI NARKOBOS ZAVRŠIO IZA REŠETAKA: Predvodio je obiteljsku mrežu dilanja heroina, od Afganistana do Europe

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr