Blago krša

HERCEGOVCI OTKRILI NOVU ZLATNU KOKU: Nekada korov, a danas nosi pravo bogatsvo

Zahvaljujući ekspanziji sadnje smilja u Hercegovini, BiH se smjestila u sami vrh zemalja po izvozu eteričnog ulja, a može se slobodno uvrstiti među najveće mediteranske proizvođače.

Sunčani kamenjari, padine, i godinama neiskorištavano zemljište postali su nasadnici smilja, ljekovitog bilja kojemu hercegovačka klima uvelike odgovara, piše portal Grude Online.

“SMILJOMANIJA” TRESE BIH: Mislio sam ići u Zagreb ili u Njemačku, ali ostat ću, pa što bude

Cijena od 5 konvertibilnih maraka po otkupljenom kilogramu smilja, ali i ona od 1.500 eura za litru destiliranog eteričnog ulja više su nego primamljiv razlog za uzgoj ove biljke.

Svakodnevno „niču“ novi nasadi, kako oni od malih obiteljskih plantaža, tako do onih velikih, na kojima bi zavidili čak francuski i talijanski proizvođača.

Jedna od takvih nalazi se iznad Čapljine. Najveća plantaža u Hercegovini u vlasništvu je Eko Aromatika, tvrtke koja se prvenstveno bavi proizvodnjom aromatičnog ulja, i koja do sada na 60 ha ima zasađeno čak 1 800 000 sadnica smilja.

Poduzeće Eko Aromatik nastalo je 2015. godine investicijom petnaest  poduzetnika, a od kojih je njih desest s područja Gruda. Kao što i sam naziv tvrtke govori, proizvodnja će u potpunosti biti ekološka i organska, a uz smilje, u planu imaju proizvodnju i destiliranje i drugog aromatičnog bilja.

Eko Aromatik godišnje planira proizoditi 3500 kg aromatičnog ulja od smilja, a do 2019. godine namjeravaju proširiti svoje nasade na 200 ha, gdje će biti posađeno čak 6 000 000 sadnica smilja.

Povratak na Net.hr