MIŠLJENJE ANTE NOBILA

HAŠKA PRESUDA IMAT ĆE I FINANCIJSKE POSLJEDICE: ‘Obitelji žrtava tražiti će i dobiti odštetu od Hrvatske’

Jedan dio haške presude šestorici bosanskih Hrvata u kojem je potvrđena jedna od teza iz optužnice o udruženom zločinačkom pothvatu u kojem je sudjelovao i hrvatski vojni i politički vrh mogao bi imati i financijskih posljedica za Hrvatsku.

Odvjetnik Ante Nobilo je za Jutarnji list dao svoje mišljenje o tome.

Kao i hrvatski Srbi

“Haška presuda ne donosi automatski loše financijske i pravne posljedice za Hrvatsku”, kaže Nobilo, te dodaje kako ona ipak može poslužiti kao osnova na temelju koje obitelji žrtava navedenih u presudi mogu pred općinskim sudovima u Hrvatskoj pokrenuti postupke za naknadu štete.

Smatra kako će te postupke i dobiti.

Na isti način i obitelji hrvatskih Srba čiji su bližnji ubijeni kao žrtve ratnih zločina, a za koje je sudski dokazano da su ih počinili pripadnici Hrvatske vojske i policije, nakon pravomoćne presude o ratnim zločinima ostvaruju pravo na naknadu štete.

Te presude za naknadu štete, prema dosadašnjoj praksi hrvatskih sudova, a na temelju stajališta koje je zauzeo Vrhovni sud, iznose oko 220.000 kuna za ubijenog člana obitelji.

Nobilo smatra kako je gotovo sigurno da će i obitelji bošnjačkih žrtava koje su navedene u haškoj presudi ustrajati u tužbama protiv Hrvatske i i tražiti naknadu štete.

Hrvatska priznala HVO

“Haškom presudom je dokazano da je HVO bio produžena ruka Republike Hrvatske i pod nadzorom i komandom hrvatskog političkog i vojnog vrha, pa će se zločini koje su pripadnici HVO-a počinili u BiH u individualnim odštetnim zahtjevima tretirati kao da su ih počinili pripadnici Hrvatske vojske”, kaže Nobilo.

Uz to, i prije današnje presude Haškog suda, Hrvatska je praktički priznala HVO kao svoju vojsku jer je pripadnicima HVO-a priznala pravo na mirovine iz hrvatskog proračuna, a obiteljima stradalih pripadnika HVO-a pravo na naknade.

Obnosi Hrvatske i BiH višeznačni

Nobilo kaže kako ne želi spekulirati o tome otvara li današnja presuda Bosni i Hercegovini mogućnost da tuži Hrvatsku i zatraži plaćanje ratne odštete.

“Odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske su, tvrdi, složeni i višeznačni. Oni su imali različitu dinamiku – postojala su razdoblja kad je HVO odigrao nespornu pozitivnu ulogu za BiH, pogotovo 1994. i 1995. kad je sudjelovao u oslobodilačkim akcijama, ili 1992., kad je HVO imao obrambenu ulogu jer Alija Izetbegović još nije bio spreman za rat, Armije BiH nije bilo”, kaže zagrebački odvjetnik.

“No, najgore razdoblje djelovanja HVO-a i Tuđmanove politike prema BiH je tijekom devet mjeseci 1993. Treba također imati na umu da je svaki metak koji je s hrvatske i bošnjačke strane ispaljen u BiH prošao kroz Hrvatsku, kao i da je Hrvatska zbrinjavala stotine tisuća izbjeglica iz BiH. Dakle, u slučaju takve tužbe Hrvatska ne bi bila bez argumenata.”

Dnevnopolitičko korištenje

Nobilo smatra kako će najgori učinak ove presude biti taj što će je i hrvatska i bošnjačka strana koristiti u dnevnopolitičke svrhe.

TUŽITELJSTVO LIKUJE NAKON PRESUDE ŠESTORICI: Nijednom riječju ne spominju Praljkov suicid, ali zato Hrvatskoj šalju oštru poruku

“Presuda, nažalost, neće biti iskorištena kao povod da hrvatska strana izrazi iskreno žaljenje zbog žrtava. Bošnjački će političari vjerojatno presudu pokušati iskoristiti u politici prema Hrvatima. Sve nekoć zaraćene strane ukopane su u svojim pozicijama i postale su taoci ratnih politika.”

Tvrdi i da ga presuda šestorici bosanskih Hrvata nije iznenadila.

“Tko god je htio racionalno gledati na stvari i hrvatsku politiku prema BiH – nije iznenađen presudom”, kaže Nobilo.

Povratak na Net.hr