Ne žele ga

‘OVO JE HARANGA U REŽIJI VELEPOSLANICE’: Dodik pobjesnio jer nije dobio diplomatsku vizu za Trumpovu inauguraciju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras za RTRS da mu je američko veleposlanstvo u BiH odbilo zahtjev za diplomatsku vizu za odlazak na inauguraciju novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, uz obrazloženje da tamo ne ide kao predstavnik BiH, prenosi N1.

“Čemu onda diplomatska putovnica BiH?”, upitao je Dodik i dodao da ne isključuje mogućnost njegovog odricanja, te da je sve izvjesnije da će u narednoj godini putovati sa srpskom putovnicom.

Predsjednik RS naglasio je da je poziv dobio od ljudi koji su bili u Trumpovom izbornom stožeru, a koji su i dio tima koji se bavi tranzicijom prethodne američke administracije u novu. On je naveo da ga akreditacije čekaju u Washingtonu.

Dodik je za RTRS detaljno prepričao telefonski razgovor koji je prošlog tjedna vodio sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika Hoytom Jeejem, koji je od njega tražio da se odrekne politike SNSD-a i da se odazove Tužilaštvu BiH.

On je cijelu priču nazvao harangom u režiji američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack.

“Cijela haranga je nastala onog trenutka kada se na službenom spisku našlo ime Milorada Dodika i naravno certifikat na kojem piše Milorad Dodik i ulaznice za bal”, rekao je predsjednik Srpske.

RTRS navodi da je Jee u telefonskom razgovru optužio Dodika za zastoj BiH na putu prema EU, kao i da je tražio da se SNSD odrekne deklaracije u vezi s procesima 2018. godine.

“Ja sam rekao da je za to što je BiH u krizi najviše kriva stara američka administracija i tražio sam da napuste BiH i da više ne mešetare. Rekao sam i da SNSD neće odustati od svojih politika”, napomenuo je Dodik.

On je dodao da se telefonski razgovor odvijao u prisustvu Cormack.

“Dan nakon tog razgovora meni je odbijena diplomatska viza uz obrazloženje da tamo ne idem kao predstavnik BiH”, rekao je Dodik.

Povratak na Net.hr