NOVE NAPETOSTI

HAMAS PRIJETI IZRAELU I SAD-U: ‘Poništit ćemo Trumpovu odluku, nikakva supersila ne može darovati Jeruzalem Izraelu’

Do paljbe dolazi svakodnevno otkad je Trump 6. prosinca donio odluku koja ja izazvala bijes muslimanskog i arapskog svijeta i strahove među europskim saveznicima Amerike kao i u Rusiji.

Deseci tisuća Palestinaca okupili su se danas na skupu u Gazi kako bi obilježili 30. obljetnicu utemeljenja Hamasa čiji im je čelnik obećao da će promijeniti odluku američkog predsjednika Donalda Trumpu o priznavanju Jeruzalema za glavni grad Izraela.

TRUMP PRIZNAO JERUZALEM KAO GLAVNI GRAD IZRAELA, HAMAS POZIVA NA NEREDE: ‘Otvorio je vrata pakla!’

Ranije tijekom dana Izrael je zatvorio granicu s Gazom kao odgovor na raketnu paljbu iz te enklave pod upravom palestinske skupine Hamasa.

“Poništit ćemo Trumpovu odluku. Nikakva supersila ne može darovati Jeruzalem Izraelu… Naše duše, naša krv, naši sinovi i naši domovi su žrtva za Jeruzalem”, rekao je čelnik Hamasa Ismail Haniyeh na skupu u Gazi.

TRUMPOVA POVIJESNA ODLUKA: Bijesni Arapi potez nazivaju ‘poljupcem smrti’, a svijet strahuje od mogućih posljedica

“Marširamo prema Jeruzalemu, žrtvujući milijune mučenika na tom putu”, naglasio je.

Izraelska vojska objavila je da su zrakoplovi prije zore napali Hamasove trenažne kampove i skladišta oružja. Hamas obično isprazi te objekte kada narastu prekogranične napetosti.

Izrael je također priopćio da će u četvrtak biti zatvoren granični prijelaz Kerem Shalom – glavni prijelaz za robu za Gazu, kao i Erez, prijelaz za pješake. Nije pojasnio koliko dugo će granični prijelazi ostati zatvoreni.

Povratak na Net.hr