MOGAO BI POBIJEDITI

GURU, MISTIK, GAY, LJUBAVNIK… Je li ovo budući predsjednik Francuske? Njegov život nalikuje na erotski film

Kako se izbori bliže tako su šanse Emmanuela Macrona u anketama sve veće. Karizmatični Macron netipična je pojava kako za francusku, tako i za europsku politiku.

Osim što puni stanice novina svojim političkim porukama, mediji se bave i detaljima iz njegovog burnog privatnog života.

Tridesetdevetogodišnji Macron nikada prije ovih izbora nije sudjelovao ni na jednim izborima, a prije samo tri godine bio je potpuna nepoznanica za francusku javnost. Njegovi politički oponenti danas ga zovu “guru”, ali on sam sebe naziva “mistikom”. Njegova prošlost u središtu je pozornosti posebno od kada su u nekim, prvenstveno ruskim medijama, osvanule tvrdnje da je gay.

Ljubav koja je sve preživjela

Emmanuel Macron najstariji je od troje dejce u obitelji. Rođen je u građanskoj obitelji liječnika u sjevernom gradu Amiens. Otac mu je bio neurolog, a majka pedijatrica. Odrastao je, kako prenosi Blic, u kući pored teniskog terena, ali utočište mu je bio bakin stan gde je odlazio vikendom i nakon škole. Njegova prabaka bila je čistačica i bila je nepismena, pa je obrazovanje kasnije postalo obiteljska opsesija.

Macron je završio privatnu školu u koji je bio jedan od najboljih učenika, nagrađivani glumac, a odlično je svirao i klavir. Gluma mu je bila posebno draga. Najviše vremena provodio je s nastavnicom Brigitte Trogneux,  koja je tada bila udata i majka troje dece. Kada su krenule glasine da između njih dvoje postoji nešto, roditelji su ga poslali na prestižnu gimnaziju u Pariz. Njihova ljubav sve je preživjela, pa su godinama kasnije, kada je Emmanuelu bilo 30, stali pred oltar.

Gay afera

Brigitte je svom suprugu velika podrška u kampanji i često ga prati na skupovima. Mediji, takođe često pišu o bračnom paru Macron, ali od nedavno je još jedna tema zanimljiva kada je njegov ljubavni život u pitanju – navodna gay afera.

Riječ je o priči koja već godinama kruži, a prema kojoj Macron već godinama održava tajnu homoseksualnu vezu s radijskim voditeljem Mathieuom Galletom. Ruski mediji nedavno su ponovo pokrenuli tu temu, a paparazzi su ga od tada pratili u pokušaju da dokažu takvu tvrdnju. No, nisu uspjeli snimiti fotografiju Macrona s navodnim partnerom.

Na kraju su i mediji odbacili ovu priču kao lažnu, a sam Macron na tu temu nedavno je na jednom skupu rekao: ‘To ne mogu biti ja, to je moj hologram’.

U politici zbog Marine le Pen

Nakon što je završio studij politike i filozofije, Macron je odmah krenuo u državnu službu i stigao do najviših mjesta.  Završio je i Nacionalnu školu administracije koja se često naziva i tvrornicom francuske elite.

Trenutak za koji kaže da je definirao politički stav njegove generacije dogodio se 2002. godine. Tada je, u Lagosu u Nigeriji gde je bio u službi, na televiziji gledao Marine le Pen koja je ušla u drugi krug predsjedničkih izbora. Kako danas objašnjava, tada se uplašio da će, ukoliko se umjerene političke stranke radikalno ne promjene, ultra desnica jačati i doći blizu vlasti. Četiri godina kasnije pridružio se socijalistima, ali danas za sebe kaže nije socijalist.

Državnu službu napustio je zbog posla u banci, gdje je imao zadatak posredovati i uvjeravati klijente. ‘Bio sam neka vrsta prostitutke. Zavođenje je posao’, izjavio je kasnije za “Wall Street Journal’. Njegov najveći ugovor bilo je posredovanje u između komapnija “Nestle” i “Pfizer Inc”. Od ugovora teškog 11,8 milijardi dolara, on osobno zaradio je 2,4 milijuna.

Novac mu nije cilj

Njegov bivši najbolji prijatelj i kolega Marc Ferracci kaže da mu novac nije cilj i da ne skuplja satove ili bilo šta vrijedno. Njegov pokretač je sloboda, kaže Ferracci, pa tako i gleda na novac – kao na nešto što daje slobodu.

Macron je bio savjetnik Francoisea Hollandea tijekom kampanje za izbore, a potom i visoko pozicioniran u njegovoj administraciji. Međutim, kako se ubrzo razočarao zbog manjka volje francuskog predsjednika za reforme koje bi pogodovale poslovnom sektoru, 2014. godine dao je otkaz. Ubrzo potom zazvonio je telefon – Hollande mu je ponudio mjesto ministra gospodarstva.

Nakon dvije godine na toj ministarskoj poziciji s nepopularnim predsjednikom Hollandeom, Macron je iskoristio svoj politički instinkt i na valu nazdovoljstva francuskom političkom klasom u zemlji što su ju obilježila desetljeća masovne nezaposlenosti i nove terorističke prijetnje, za manje od godinu dana podigao je svoj pokret.

Novi pokret, ni lijevo ni desno

Pokret En marche! (Naprijed), koji se zalaže za ekonomski liberalizam a kada se radi o društvenim pitanjima čvrsto je na lijevoj strani. Sam Macron ne voli termin centristički koji mu se često pripisuje i sebe radije naziva ljevičarom koji je otvoren za ideje desnice.

Macron, koji obećava glasačima da će izbjeći stranačku mašineriju i izgraditi izravan odnos s francuskim narodom, vjeruju da se Francuska muči u pronalaženju pravog lidera. To, prema njegovom mišljenju traje još od vremena Luja XVI. Charles de Gaullle bio je jedini koji je odgovarao tom profilu, a svi predsjednici nakon njega ostavili su prazno mjesto u srcu francuskog političkog života.

Da li će to možda bit on, bit će poznato krajem travnja.

Povratak na Net.hr