EPICENTAR KOD LARISSE

SERIJA POTRESA POGODILA GRČKU: Najjači je bio 6,2 po Richteru, pristižu zastrašujuće fotografije i snimke

Snažan potres magnitude 6,2 pogodio je Grčku u srijedu nedaleko od grada Larisse, lokalne vlasti provjeravaju štetu

Potres magnitude 6,2 pogodio je Grčku nedaleko od grada Larisse u srijedu, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC), a američki centar UGSS iznio je podatak o 6,3, prenose novinske agencije te dodaju da su stanovnici izašli na ulice. “Potres je bio na dubini od deset kilometara, stoga će biti puno naknadnih”, upozorio je grčki seizmolog Gerassimos Papadopoulos za radio Skai.

Nedugo nakon prvog potresa zabilježen je još jedan od 4 stupnja, pa je uslijedio još jedan snage 4,9 stupnjeva.

Oko 13 sati zabilježena su dva jača potresa, prvi magnitude 5,3 po Richteru s epicentrom 123 kilometra jugozapadno od Thessalonikija, a drugi magnitude 5,1 s epicentrom oko 19 kilometara pokraj mjesta Larissa.

Lokalne vlasti provjeravaju štetu

Geodinamički institut iz Atene izvijestio je da je epicentar bio 20 kilometara južno od Elassone u središnjoj Grčkoj, koja je blizu grada Larisse, nekih 350 km sjeverno od Atene. Da se potres osjetio diljem Grčke za državnu televiziju rekao je grčki seizmolog Vassilis Karathanasis. Lokalne vlasti provjeravaju štete, prenosi agencija France presse dodajući da su slijedila najmanje tri podrhtavanja, prosječne magnitude 4.

Na Twitter profilu EMSC-a korisnici su komentirali da se potres osjetio i u Podgorici te Prištini. EMSC je izvijestio da je na području Grčke u posljednjih 73 sata zabilježeno devet potresa, a još uvijek nema izvještaja o šteti i žrtvama.

Smještena na jugoistoku Europe, Grčka leži na velikim rasjedima i potresi su u njoj česti, osobito u moru, a najčešće prolaze bez žrtava.

Posljednji smrtonosni potres u Grčkoj magnitude 7 dogodio se 30. listopada 2020. u Egejskom moru između otoka Samosa u Grčkoj i grada Izmira na zapadu Turske. Dvije mlade osobe poginule su tada na Samosu, a u Turskoj je bilo 114 mrtvih te 1035 ozlijeđenih.

 

Povratak na Net.hr