NEMAJU PRISTUP LIJEČNICIMA

GRCI DRŽE DJECU MIGRANATA U ‘ILEGALNIM PRITVORIMA’: Aktivisti traže primjeren smještaj zbog pandemije koronavirusa

Human Rights Watch zatražio je grčke vlade da oslobodi stotine migrantske djece bez pratnje i pronađe im primjeren smještaj kako bi ih se zaštitilo od koronavirusa

Nevladina udruga za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) zatražila je u utorak od grčke vlade da iz “ilegalnih pritvora” oslobodi stotine migrantske djece bez pratnje i pronađe im primjeren smještaj kako bi ih se zaštitilo od koronavirusa. Prema podacima HRW-a, 31. ožujka je bilo pritvoreno 331 dijete, a boravili su u policijskim pritvornim jedinicama i prljavim sabirnim centrima diljem Grčke.

HRVATSKA ĆE PRIHVATITI DJECU IZ IZBJEGLIČKIH KAMPOVA U GRČKOJ: Sami su, bez roditelja i rođaka

Bolja zaštita od zaraze

Udruga Ateni poručuje da ima dužnost prekinuti s tom praksom i pobrinuti se da djeca dobiju zaštitu i brigu koju trebaju. “Kada bi bili oslobođeni iz ilegalnih pritvora, u kontekstu pandemije koronavirusa, bili bi bolje zaštićeni od zaraze”, tvrdi HRW.

Eva Cosse, izvjestiteljica za Grčku, ističe da je “držanje djece u prljavim policijskim postajama uvijek bilo pogrešno, ali da su sada još dodatno izloženi infekciji covida-19”. HRW upozorava na loše higijenske uvjete u prihvatnim centrima u kojima je nemoguće uspostaviti “osnovne mjere” borbe protiv koronavirusa.

“Često nemaju pristup liječničkoj njezi, psihološkoj ili pravnoj pomoći, a malo njih zna razloge pritvaranja”, dodaje udruga.

Premještanje 100.000 tražitelja azila

Europski sud za ljudska prava (ECHR) je pozvao Grčku da premjesti tražitelje azila ili da im barem omogući smještaj u skladu Europskom poveljom za prava čovjeka koja zabranjuje “nehumano ili ponižavajuće postupanje”. Trenutno u grčkim kampovima obitava 100.000 tražitelja azila, a njih 70.000 smješteno je u 38 kampova. Dva kampa za migrante su u karanteni zbog 30-ak slučajeva zaraze koronavirusom.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr