GRADI LI PUTIN IZNOVA SOVJETSKI IMPERIJ? Već sada se vidi, egoističnog i neiskusnog Trumpa vrtjet će oko malog prsta

U tijeku je obnova sovjetskog carstva, a Amerikanci neće poduzeti ništa kako bi to spriječili. Možda zvuči zastrašujuće i pretjerano, ali kako drugačije pojasniti ovo što se u zadnje vrijeme događa na relaciji Trump-Putin-Asad?

To se može zaključiti i iz prvih dana novoizabranog američkog predsjednika koji primio, kako sam kaže, ‘predivno pismo’ od Vladimira Putina kojem je uslijedio telefonski razgovor tijekom kojeg se se zakleli na pomirenje dviju nacija, piše Edward Lucas za Daily Mail.

TRUMP I PUTIN RAZGOVARALI TELEFONOM: Lideri se složili tko im je zajednički neprijatelj broj 1

Potom je jučer, sirijski predsjednik Bashar al Asad, čovjek koji koristi kemisjko oružje nad svojim narodom, rekao kako će Trump biti ‘prirodni saveznik’ u sirijskom građanskom ratu, ako se obnveže na borbu protiv terorizma.

A sankcije?

Asad i Putin su predvodnici zračnih napada na pobunjeničke dijelove Alepa koji su uslijedili nakon nekoliko tjedana relativnog zatišja. Napadi su krenuli s ruskog nosača zrakoplova koji se nalazi uz sirijsku obalu, a započeli su samo nekoliko sati nakon što su se Trump i Putin čuli telefonom.

Poruka je jasna – budući američki predsjednik nema namjeru zaustaviti rusko vojno djelovanje van ruskih granica. Čini se kako Trumpu nisu bitne ni sankcije koje su SAD nametnule Rusima zbog agresije na Ukrajinu niti činjenica da se zemlje na granici NATO-a, Estonija, Litva, Latvija i Poljska oslanjaju na garanciju sigurnosti od strane Amerikanaca.

SPREMAN ZA TREĆI SVJETSKI RAT: Putin u zabačenom dijelu Urala gradi tajne bunkere za slučaj nuklearnog napada

Budući vođa tih istih Amerikanaca sada najbliže saveznike svoje zemlje naziva pogrdnim nazivima i prozivajući ih za nedovoljno izdvajanje sredstava za NATO. Nebitno je, čini se, i koliko su žrtve podnijeli ti saveznici u američkim famoznim ratovima u Afghanistanu i Iraku.

Stoga se lako može reći i kako najveći pobjednik američkih izbora nije Donald Trump, već upravo Vladimir Putin.

Na domaćem terenu bit će pod kontrolom

Ironija je u tome što će neiskusnog Trumpa na domaćem terenu obuzdati stabilne političke institucije, ali će zato na vanjskom planu napraviti znatnu štetu.

PUTIN PRVI ČESTITAO TRUMPU NA POBJEDI: Evo što je ruski predsjednik napisao u poruci

Stručnjaci za obavještajno područje strahuju kako bi iduće godine Putin od Trumpa mogao isposlovati ukidanje sankcija, prestanak prigovaranja o sitnici zvanoj kršenje ljudskih prava u Rusiji i prihvaćanje geopolitičke situacije na istoku Europe do koje je došlo ruskom agresijom.

Za uzvrat Putin bi mu obećao protuterorističku suradnju, klimav mir u Siriji i popuštanje vojne aktivnosti na zapadnim granicama NATO-a. Trump bi se tada mogao hvalisati uštedom od milijarda dolara koje bi postigao zahvaljujući povlačenju trupa iz Europe. U stvarnosti, bi bi to jedan vrlo sramotan dogovor, potencijalno i vrlo opasan.

Povratak na Net.hr