ŠTO SE SVE MIJENJA?

‘GRAĐANI TO ŽELE’: I Merkel se slaže s tim – Njemačka ipak ide u ‘megalockdown’? ‘2021. će biti gora od prošle ako hitno ne djelujemo’

Zbog novog soja koronavirusa njemački stručnjaci i političari zalažu se za stroži lockdown

Angela Merkel, njemačka kancelarka, danas će imati sastanak s premijerima saveznih pokrajina ne bi li dogovorili koje epidemiološke mjere nastupaju nakon 31. siječnja.

Kako piše Der Spiegel, stručnjaci i političari zalažu se za stroži lockdown. Razlog za to krije se u novom soju koronavirusa koji se širi puno brže, čak šest do osam puta. U Njemačkoj je zavladao strah jer ne žele završiti kao Britanci.

NOVA POOŠTRENJA U NJEMAČKOJ: U Bavarskoj su obavezne FFP2 maske te su na snazi zabrane noćnog kretanja

Hoće li Njemačka ići u ‘megalockdown’?

Njemačka je skoro u potpunom lockdownu te se većina građana zalaže za još stroži lockdown, prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Spiegel navodi da se kancelarka Merkel slaže s policijskim satom, obaveznim radom od kuće, zatvaranjem škola, nošenjem FFP2 maski kao i za brže cijepljenje protiv korone.

Vladini stručnjaci upozoravaju da trenutačnu pozitivnu situaciju s brojem novooboljelih ne treba precijeniti. Od studenoga Njemačka je u djelomičnom lockdownu koji je u prosincu postrožen pa produžen do kraja siječnja. Postavlja se pitanje što sada očekuje Nijemce i hoće li ići u megakarantenu.

ŽELE UVESTI ‘PAUZU KOMPLETNOG ŽIVOTA’ U EUROPI: ‘Od ljudi se traži da umiru za dobrobit ekonomije’

‘2021. bit će gora od prošle godine ako hitno ne djelujemo’

Tobias Hans (CDU), premijer Saske, kazao je za Rheinische Post da su države poput Irske dobro upozorenje koliko se brzo može poništiti uspjeh u borbi protiv pandemije.

Naime, Irska je zemlja koja je prva u EU-u proglasila karantenu i tako spustila broj zaraženih. Ipak, zaraza se ponovno razbuktala kada su otvorili trgovine i pubove uoči božićnih blagdana.

“Postoji rizik da će 2021. biti gora od 2020. ako hitno ne djelujemo”, upozorava Maleanie Brinkmann, virologinja iz Centra za istraživanje infekcija Helmohlzt.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr